8.11.2018. 9:22
0
Mandarine čuvaju srce i imaju antiseptička svojstva
Tokom hladnih dana u organizam je potrebno unositi što je više moguće vitamina C, kojeg najviše možemo naći u citrusnim voćkama, kao što su mandarine, limun, narandža i grejp. Konačno je već uveliko u toku sezona mandarina, prodavnice i tržnica su prepune ovog voća pa treba maksimalno iskoristiti njegove blagodati te ga što više konzumirati.
Sto grama mandarina sadrži samo 34 kalorije i 30 mg vitamina C, što je dvostruko više od narandže, a razgradnjom beta-karotena dobija se vitamin A, koji je vrlo važan za dobar vid i lijepu kožu.

Mandarina (lat. Citrus reticulata) je voće iz porodice citrusa. Njena se narandžasta i tanka kora lako guli, a meso jednostavno dijeli na kriške.

Raste na zimzelenom stablu visine dva do tri metra, a listovi su joj tamnozelene boje i šiljastih vrhova.

Porijeklom je iz jugoistočne Azije, a ime je dobila po svijetlonarandžastoj odjeći mandarina - drevnih kineskih javnih službenika - jer je bila dostupna isključivo povlaštenim klasama.

Iako je uzgajana u Kini preko tri hiljade godina, tek je u 19. vijeku pristigla u Evropu i Sjevernu Ameriku.

Mandarina je praktičan, ukusan i zdrav zalogaj koji pruža mnogo nutritivnih dobrobiti.

Vitamin C igra bitnu ulogu u sintezi kolagena i elastina u tijelu. Kolagen i elastin su bjelančevine koje tvore kožu, mišiće i ostala vezivna tkiva. Ovaj je vitamin snažan antioksidans te pomaže tijelu u odstranjivanju slobodnih radikala, koji ugrožavaju zdrave ćelije.

Pospješuje zacjeljivanje rana i pridonosi sprečavanju neurodegenerativnih bolesti, artritisa, prehlade i gripa. Velik broj istraživanja je pokazao vezu između povećanog uzimanja vitamina C i smanjene pojave nekoliko vrsta raka. Mandarine su bogate i vitaminom A i folnom kiselinom. Jedna mandarina sadrži 16 odsto dnevne doze vitamina A te pet odsto dnevne preporučene vrijednosti folne kiseline. Od minerala, u ovom su plodu prisutni kalijum, kalcijum, magnezijum, bakar i željezo. Jedna velika mandarina donosi 199 mg ili šest odsto preporučene dnevne količine kalijuma, potrebnog za ravnotežu nivoa tečnosti u tijelu i regulisanje krvnog pritiska. Mandarina sadrži i 44 mg odnosno četiri odsto dnevne vrijednosti kalcijuma, nužnog za izgradnju i održavanje gustoće kostiju.

Vlaknasto, bijelo tkivo koje se nalazi između kriški mandarine naziva se lamela. To je membrana bogata topljivim vlaknima. Sadržaj vlakana u jednoj mandarini je osam odsto dnevne preporučene vrijednosti. Najveća prednost dijete bogate topljivim vlaknima je snižavanje lošeg holesterola u krvi. Vlakna su korisna i u regulaciji probavnog sistema, jer olakšavaju eliminaciju otpada iz tijela. Nadalje, vlakna pune želudac i tako sprečavaju osjećaj gladi, koja se često javlja ubrzo nakon obroka siromašnih vlaknima. Mandarina se sastoji od 85 odsto vode, koju tijelo koristi da bi se očistilo od toksina i podstaklo metabolizam.

Uz sve te dobrobiti, jedna mandarina sadrži samo 64 kalorije i 0,4 grama masnoća, što je čini vrhunskom namirnicom za mršavljenje.

Mandarina je dobar izvor kalijuma, koji snižava krvni pritisak, uravnotežuje ritam srca i čuva zdravlje kardiovaskularnog sistema. Hranjive tvari u mandarinama sprečavaju i nakupljanje lošeg holesterola na zidovima arterija, što može dovesti do srčanog udara.

U očuvanju zdravlja pomoći će i esencijalno ulje mandarine, koje se smatra prirodnim antiseptikom jer štiti organizam od nekih bakterija. Ono doprinosi ublažavanju bolnih grčeva u disajnom sistemu, a ima opuštajući uticaj na nervni sistem, pa se preporučuje korištenje kod tjeskobnih situacija ili ako ste pod stresom.

Blagodati mandarine:
štiti od mnogih vrsta raka
sprečava starenje kože
pomaže u zacjeljivanju rana
jača imunitet
štiti od degenerativnih bolesti
pomaže u sprečavanju artritisa
ubrzava metabolizam
smanjuje apetit
pomaže u očuvanju vida

KORA MANDARINE
Važno je koru mandarine ne bacati, ukoliko se radi o neprskanom plodu. Oguljenu koricu nasjeckajte na komadiće te osušite u zaštićenom prostoru. Osušena kora mandarine može se tokom dugih i oskudnih zimskih dana dodavati u kolače, kompote, čajeve ili u kupke za oporavak. Upravo se eterična ulja dobijena iz kore mandarine primjenjuju u kupkama za opuštanje, otklanjanje nesanice i za oštećenu kožu. Između ostalog, eterično ulje mandarine ima antiseptičko i tonizirajuće svojstvo, pišu Nezavisne.

(Alen Avdić)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.