13.11.2018. 12:34
0
U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" akcija besplatnog pregleda pacijenata
U Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u srijedu će od 10.00 do 14.00 sati, povodom Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa i Svjetskog dana hronične opstruktivne bolesti pluća-HOPB, biti upriličena akcija besplatnog pregleda pacijenata.

Zainteresirani građani moći će izmjeriti visinu šećera u krvi i jednostavnim i bezbolnim testom izmjeriti funkciju pluća (spirometrija). Tim pregledom može se utvrditi boluju li od HOPB-a čak i prije nego što se simptomi razviju, navode iz Opće bolnice.

Osoblje Odjeljenja za internu medicinu Opće bolnice vršit će preglede pacijenata, davati korisne savjete i preporuke za prevenciju i liječenje dijabetesa i HOPB-a na III spratu upravne zgrade, Odsjek pulmologije.

Iz Opće bolnice pozivaju građane da se odazovu akciji i kontroliraju zdravlje.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), u svijetu je oko 180 miliona ljudi oboljelo od šećerne bolesti (dijabetesa). Ako se ne poduzmu značajni koraci, prvenstveno u prevenciji, potom i liječenju te sprečavanju komplikacija dijabetesa, procjenjuje se da će se taj broj udvostručiti do 2030. godine.

Šećerna bolest predstavlja jedan od faktora rizika za razvoj niza bolesti cirkulatornog sistema, a zbog niza komplikacija kao što su sljepilo, amputacija ekstremiteta, srčani infarkt, moždani udar značajno smanjuje kvalitet života oboljelih.
Svjetski dan dijabetesa obilježava se svake godine 14. novembra.

Svjetski dan hronične opstruktivne bolesti pluća obilježava se svake treće srijede u novembru, u cilju podsjećanja na bolest od koje pati 10 posto odraslog stanovništva. Cilj je podsjetiti na upozoravajuće činjenice da je HOPB najbrže rastući uzrok smrtnosti u razvijenom svijetu te da usmrćuje milione ljudi, više od raka pluća i dojke zajedno.

Pod povećanim rizikom su stariji od 40 godina, osobe izložene duhanskom i ostalim vrstama dima, prašini, štetnim plinovima te osobe sa simptomima hroničnog, ponavljajućeg kašlja, sluzavog iskašljaja i nedostatka zraka.


(FENA / Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.