14.11.2018. 13:45
0
U ZDK-u oko 15 hiljada registriranih dijabetičara
Svjetski dan oboljelih od dijabetesa danas se obilježava i u svim općinama Zeničko-dobojskog kantona, dok se centralna manifestacija, u organizaciji Instituta za zdravlje i hranu Zenica, obilježava u Varešu.

Svi koji žele mogu besplatno izmjeriti nivo šećera u krvi u općinskim domovima zdravlja, dok je u Zenici mjerenje šećera organizirano u Tržnom centru "Džananović“ i u centru grada na Trgu Alije Izetbegovića.

-Ove godine Svjetski dan obilježavamo pod motom 'Porodica i dijabetes', jer je potrebno preventivnim mjerama spriječiti pojavu dijabetesa, koji, onda, predstavlja problem za cijelu porodicu. Naše udruženje ima registriranih 2.600 oboljelih u Zenici -  kaže potpredsjednik Udruženja oboljelih od dijabetesa Zenica Adis Hrnjić.

Kaže kako u ZDK-u ima oko 15.000 registriranih dijabetičara.

Kako je istakala predsjednica Skupštine Udruženja djece i mladih oboljelih od dijabetesa ZDK-a Samra Kobić, zvaničnog registra oboljelih nema ni u državi ni u ZDK-u, ali njihovo udruženje broji 130 članova.

-Koliko mi znamo, u ZDK-u ima oko 250 oboljele djece, od čega je 105 djece do 18 godina. Ostalo su mladi stariji od 18 godina. Nastojimo da za našu djecu ostvarimo što veća prava i uslove za život - kaže Kobić.

Mišljenja je da u BiH, po nekim podacima, ima oko 250.000 oboljelih od dijabetesa, ali je veliki broj i onih koji ne znaju da imaju ovu bolest.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.