15.11.2018. 21:28
0
Vakcina i protiv ujeda pauka
Vakcina koja štiti ljude od ujeda otrovnih pauka jednog dana mogla bi da postane realnost, pokazuju rezulatati novih istraživanja. Brazilski naučnici napravili su sintetički protein koji je zaštitio zečeve od efekta ujeda otrovnih pauka u laboratorijskim uslovima.

 Nova generacija vakcina mogla bi spasiti hiljade života širom svijeta svake godine, izvijestili su istraživači u časopisu "Vaccine". Testirani pauk vrste loksoseles svake godine ugrize oko 7.000 ljudi samo u Brazilu. 

Pauci iz ove grupe mogu se naći širom svijeta, a njihov ujed izaziva površinske rane, unutrašnje krvarenje i otkazivanje bubrega. Naučnici su iskoristili dio paukovog otrova za pravljenje sintetičkog proteina koji povećava razvoj antitijela protiv otrova, prenosi Avaz.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.