29.11.2018. 16:40
0
KCUS - Na Trgu djece Sarajeva sutra besplatno testiranje na HIV i hepatitis
HIV odjel Klinike za infektivne bolesti KCUS obilježava Evropsku sedmicu testiranja na HIV i hepatitis, koja traje od 23. do 30 novembra.

Centar za dobrovoljno, povjerljivo, anonimno i besplatno savjetovanje i testiranje (DPST) Klinike za infektivne bolesti u tom periodu vršio je savjetovanje i testiranje na HIV i hepatitis.

Savjetovanje i testiranje na platou ispred BBI centra u Sarajevu planirano je za sutra od 15.00 do 20.00 sati.

Evropskom sedmicom testiranja na HIV koordinira  „HIV in Europe“, multinacionalna inicijativa Univerziteta u Kopenhagenu pod pokroviteljstvom Evropske komisije, koji inače koordinira i više multinacionalnih cohort studija i naučnih istraživanja povezanih s HIV/AIDS-om.

Inicijativa je pokrenuta 2013., a od 2015. godine u kampanju je uključeno i testiranje na hepatitis. Ta inicijativa je podržana od UNAIDS-a i više od 30 međunarodnih organizacija, uključujući EACS (European AIDS Clinical Society), EATG (European AIDS Treatmen Group), ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control), AAE (AIDS Action Europe), World Hepatitis Alliance.

U sedmici testiranja učestvovalo je u 2017. godini više od 700 organizacija iz 53 evropske države, koje su sastavni dio WHO European Region, uključujući i BiH i Kliniku za infektivne bolesti KCUS.

Cilj Evropske sedmice testiranja je podizanje svijesti o koristima testiranja i spoznaje sopstvenog HIV i hepatitis statusa. Povećanje obima testiranja na HIV i hepatitis je imperativ za javno zdravstvo jer se na taj način smanjuje HIV i hepatitis morbiditet i mortalitet, smanjuje stepen transmisije HIV-a na neinficirane osobe.

Povećana stopa testiranja na HIV i hepatitis, u kombinaciji s iniciranjem ART-a i terapijom za HVC nakon dijagnosticiranja, dovodi do smanjenja incidence tih bolesti.

Procjenjuje se da 54 posto, od svih novih HIV infekcija, potječe od osoba koje nisu svjesne svog pozitivnog HIV statusa. Tema ovogodišnje Sedmice testiranja ista je kao i prošle godine „Testiraj. Tretiraj. Preveniraj“, s ciljem poticanja kontinuiranog dijaloga među partnerima da  bi se ohrabrile osobe koje su možda imale rizično ponašanje da se testiraju na HIV; ohrabrili zdravstveni profesionalci da svima koji su u povećanom riziku od izloženosti infekciji ponude HIV i hepatitis testiranje u skladu s Evropskim smjernicama.

Namjera je i podrška i ujedinjenje organizacija civilnog društva i zdravstvenog sistema u pristupu savjetovanju i testiranju na HIV i hepatis, povezanost s ključnim državnim i lokalnim tijelima te povećanje svijest o individualnoj, socijalnoj i ekonomskoj koristi koje donose inicijative testiranja na HIV i hepatitis.

- Najmanje jedna četvrtina od 1,2 miliona ljudi koji žive s HIV-om u Evropi nisu svjesni da su HIV-pozitivni. Oko jedne polovine osoba koje žive s HIV-om su dijagnosticirani u kasnom stadiju bolesti, što odgađa pristup tretmanu.

Osobe koje se ranije dijagnosticiraju i imaju pristup tretmanu, mogu očekivati skoro isti kvalitetan i dug životni vijek kao i osobe koje nisu inficirane HIV-om - navodi se.

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, oko 13,3 miliona osoba u Evropi živi s hepatitisom B; kod oko 20 posto do 30 posto inficiranih osoba će se razviti ciroza, insuficijencija jetre ili hepatocelularni karcinom.

Oko 15 miliona osoba u Evropi živi s hepatitisom C, a većina ih ostane nedijagnosticirana, dok samo mali broj inficiranih u Evropi prima tretman (3,5%).

Više od 90 posto osoba koje žive s hepatitisom C mogu biti izliječene u roku od tri mjeseca. Uz preventivnu vakcinaciju i liječenje hepatitisa B i C može se postići cilj eliminiranja tih bolesti koje uzrokuju karcinom jetre.

Pravovremeno testiranje omogućava ranu dijagnozu, uspješnije liječenje, smanjuje rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i sprječava transmisiju infekcije.

Uz pravovremeni tretman, danas je HIV postao hronična bolest koja se uspješno liječi. To omogućuje dug i kvalitetan životni vijek, a hepatitis C je danas izlječiva bolest.

- Kasne dijagnoze HIV-a i hepatitisa uzrokuju složeniji pristup liječenju i skrbi, što je skuplje za zdravstveni sistem. Kasne dijagnoze i odgođeni pristup liječenju najvažniji su faktori povezani s prijenosom HIV-a i hepatitisa - saopćeno je iz Press-a KCUS. 



(FENA / Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.