19.12.2018. 18:12
0
Ljekari i stomatolozi u USK odlučili: U generalni štrajk 1. januara
Sindikat ljekara i stomatologa Unsko-sanskog kantona priprema se za generalni štrajk koji bi trebalo da započne 1. januara naredne godine, potvrdio je predsjednik ovog sindikata Nedim Kurtagić.

Prema njegovim riječima, razlog za organizaciju štrajka je što Vlada USK nije ispoštovala odredbe Kolektivnog ugovora na osnovu kojih je od 1. novembra ove godine predviđeno povećanje plata ljekarima i stomatolozima.

"Radi se o dijelu ugovora kojim se predviđa povećanje koeficijenta za obračun plata od 0,5 posto koji se odnosi na složenost poslova. Ovih dana isplaćene su plate za novembar i ono što smo dogovorili nije ispunjeno ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi", kaže Kurtagić.

Kaže da su razočarani odnosom Vlade USK i Zavoda zdravstvenog osiguranja USK koji su, kako ističe, bili obavezni da se potrude kako bi stvorili uslove kako bi ispoštovalo dogovoreno.

Prema njegovim riječima, plate zdravstvenih radnika u USK su među najnižim u cijeloj Federaciji BiH, a lični dohodak liječnika specijaliste u ovdašnjem zdravstvu ne prelazi 1.500 maraka, što je, kako ističe, porazno za ovu profesiju.

"Ako se ima u vidu da isto toliko zarađuju čistačice zaposlene u kantonalnim ili općinskim organima uprave, onda to najbolje govori koliko je srozano zdravstvo na ovim prostorima", rekao je Kurtagić.

 On je dodao kako je zbog niskih primanja i loših uslova za rad zdravstvene ustanove na području USK u protekle dvije godine napustilo preko stotinu zdravstvenih radnika, od čega četrdesetak ljekara.

"Trenutno imamo nedostatak liječnika u ovdašnjim zdravstvenim ustanovama, a oni koji rade opterećeni su dežurstvima i prekovremenim radom", kaže Kurtagić. Ministar zdravstva USK Hazim Kapić smatra kako su u pomenutom sindikatu požurili s pripremama za štrajk te smatra kako još ima prostora za dogovor.

Prema njegovim riječima, stanje u budžetu USK je trenutno takvo da nije moguće povećati plate budžetskim korisnicima, prenose Nezavisne.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.