20.1.2019. 11:22
0
Epidemija gripe u FBiH: Potvrđen 21 slučaj gripe virusa tipa A, kod 13 slučajeva potvrđen podtip H3N2, a osam H1N1
Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH potvrdio je 21 slučaj gripa virusa tipa A i registrovao trend daljeg rasta oboljelih.

Iz Zavoda su naveli da je od ukupnog broja oboljelih kod 13 slučajeva potvrđen podtip H3N2, a osam podtip H1N1. 

U BiH je od gripa preminula jedna osoba, hiljade je oboljelih, domovi zdravlja su puni, a situacija se stalno prati, piše "Večernji list" izdanje za BiH. 

List navodi da je glavni talas gripa tek stigao i da će trajati najmanje dvije sedmice. 

Institut za zdravlje i bezbjednost hrane Zenica upozorio je da se grip ne liječi antibioticima i da ih ne treba uzimati bez preporuke ljekara. 

U Službi za epidemiologiju Instituta su savjetovali da osobe koje sa simptomima gripa, ali bez komplikacija i pogoršanja simptoma osnovne bolesti hroničnih bolesnika treba da ostanu kod kuće i liječe se snižavanjem temperature lijekovima, odmorom, ležanjem i unosom dovoljne količine tečnosti. 

Preporučeno je da se održava lična higijena i higijena prostora u kome se boravi uz česta provjetravanja i ugodnu temperaturu prostorija.

(Srna / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.