3.8.2019. 22:46
0
Vitamin koji smanjuje rizik od karcinoma kože
Vitamin A je ključan za mladolikost, čuva zdravlje očiju i utiče na reproduktivne organe, a sada je dokazano da smanjuje rizik od karcinoma kože!

Grupa različitih škola medicine u Americi pronašla je vezu jednog vitamina i karcinoma kože, piše “Lovesensa“.

U stručnom časopisu “JAMA Dermatology2 objavljeno je da osobe koje u organizmu imaju dovoljnu količinu vitamina A, imaju manji rizik od karcinoma kože. Istraživanje je trajalo 26 godina i sprovedeno je na više od 100 000 ljudi. Dokazano je da vitamin A spriječava nastanak malignih ćelija koje uzrokuju planocelularni karcinom kože.

Balansiranim načinom ishrane svakodnevno možete u organizam uneti dovoljnu dozu vitamina A. Preporučuju se da muškarci dnevno unesu najviše 900 mikrograma vitamina A, a žene najviše 700 mikrograma. Namirnice životinjskog porijekla koje sadrže vitamin A (retinol) su piletina, ćuretina i govedina. Vegetarijanci ne treba da brinu jer su vitaminom A bogate i namirnice biljnog porijekla i dijele se u tri grupe vitamina A – beta karoten, alfa karoten i beta kriptoksantin. Slatki krompir, šargarepa, kelj, muskantna tikva, bundeva, brokoli, kajsija i papaja bogate su vitaminom A.

Ova studija treba dodatno da se istraži, ali svakako se potrudite da u ishranu uključite hranu koja sadrži vitamin A. Provjerite da li imate nedostatak ovog vitamina, posavetujte se sa ljekarom i po njegovoj preporuci počnite da koristite i suplemente vitamina A.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.