8.2.2020. 18:40
0
Djelatnici hitne službe obučavaju građane u pružanju pomoći pri zastoju srca
Zdravstveni djelatnici Doma zdravlja Tomislavgrad su u nekoliko javnih ustanova i privatnih tvrtki na području te općine predstavili projekt „Pokreni srce – spasi život“ kroz koji je do sada prošlo više od 300 zainteresiranih osoba.

Kako je za Fenu kazala ravnateljica Doma zdravlja Tomislavgrad Ivanka Živković, kroz taj projekt, koji traje od početka godine, zdravstveni djelatnici su predstavili načine pružanja prve hitne pomoći uz pomoć AVD uređaja - automatskoga vanjskog defibrilatora, koji je Domu zdravlja Tomislavgrad posebno za obuku darovao Hrvatski Zavod za hitnu medicinu.

U ožujku će novi AVD uređaj biti postavljen na javno mjesto u Tomislavgradu i biti dostupan mještanima.

Objašnjavajući važnost edukacije osoba van zdravstva za građane, u Hitnoj službi Doma zdravlja Tomislavgrad ističu da je u slučaju iznenadnog srčanog zastoja pomoć potrebno pružiti unutar 3 do 5 minuta kako bi se povećala mogućnost preživljavanja.

Budući da je ugrožena osoba često udaljena od hitne medicinske službe, iznimno je, napominju, važno građane upoznati s postupcima izvođenja vanjske masaže srca, oživljavanja i upotrebom AVD-a kako bi mogli pravodobno pružiti pomoć.

-Želimo im pokazati da mogu napraviti puno pri srčanom zastoju osobe te uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora čovjek može biti oživljen i do dolaska hitne, a ako nema aparata samom masažom se zapravo kupuje vrijeme da organizam ostane spreman za ostale postupke oživljavanja koje će provesti profesionalci iz Hitne službe - objašnjavaju u Hitnoj službi Tomislavgrad.

Inače, ovu obuku su prošli ranije zainteresirani zdravstveni djelatnici s područja Hercegovine koji na bilo koji način sudjeluju u hitnom zbrinjavanju i spašavanju pacijenata u svom profesionalnom radu na 1. Simpoziju Doma zdravlja Tomislavgrad.

 Na simpoziju su se obrađivale teme poput: pristupa bolesniku s poremećajem disanja i srčanog ritma, smjernice u reanimaciji, osnovne mjere održavanja života uz upotrebu AVD uređaja ( automatskog vanjskog defibrilatora),osnove EKG-a, pristup bolesniku s neurološkim poremećajem te pristup palijativnom bolesniku na terenu.

S projektom edukacije djelatnika hitne medicinske pomoći nastavit će se i u ožujku pod pokroviteljstvom Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. 

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.