7.5.2020. 22:52
0
Italijanski naučnici tvrde da imaju vakcinu koja neutrališe koronavirus
Testiranja obavljena na miševima Nakon što su naučnici u Frankfurtu otkrili slabu tačku virusa, a američki i belgijski naučnici uspjeli da naprave antitijela koja štite od kovida-19, istraživači iz rimske kompanije „Takis Biotech“ saopćili su još jednu dobru vijest.

Oni tvrde da su stvorili antitijela koja bi mogla da spase hiljade života širom svijeta, a nakon testiranja na miševima, planiraju da svoju vakcinu ove godine testiraju i na ljudima. Očekuje se da testiranje na ljudima počne na jesen, kažu naučnici.

- Koliko nam je poznato, mi smo prvi u svijetu uspjeli da demonstriramo neutralizaciju virusa vakcinom - kaže Luiđi Aurisikio iz kompanije „Takis Biotech“.


Iako naučnici širom svijeta pokušavaju da pronađu vakcinu, Aurisikio kaže "ovo nije takmičenje".

- Ako udružimo naše snage i vještine, zajedno možemo da pobijedimo koronavirus . kažu naučnici.

Italijanski naučnici su inače ubrizgali u miševe kloniran genetski kod i kažu da su rezultati ohrabrujući. Potencijalna vakcina dovela je do "jakog odgovora antitijelima" nakon 14 dana, saopćili su naučnici.

Testiranja potencijalne vakcine do sada su izvođena u Nacionalnom institutu za infektivne bolesti, ali iz kompanije kažu da im je potrebna podrška italijanske vlade da bi sproveli klinička testiranja.

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.