25.6.2020. 22:30
0
Evropska agencija za ljekove preporučila remdesivir za zaražene koronavirusom
FOTO: N1
preporučila je danas odobrenje “uslovnog stavljanja na tržište” antivirusnog lijeka remdesivir u Evropskoj uniji (EU) za pacijente sa koronavirusom.

“Remdesivir je prvi lijek protiv COVID-19 koji je preporučen za odobrenje njegove upotrebe u EU”, navela je Agencija i dodala da tu preporuku sada treba da razmotri Evropska komisija.

Preporuka se odnosi na liječenje zaraženih koronavirusa, odnosno odraslih i mladi od 12 godina koji imaju upalu pluća i potreban im je dodatni kisik, piše N1. 

EMA se poziva na studiju koja je pokazala da su se pacijenti sa koronavirusom liječeni remdesivirom oporavili brže od drugih pacijenata koji nisu uzimali taj antivirusni lijek.

Upotreba remdesivira koji se koristi za liječenje ebole (hemoragične groznice) dozvoljena je u bolnicama u SAD i Japanu.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.