7.7.2020. 12:22
0
"Tihi prenosioci" mogli bi biti odgovorni za skoro polovinu zaraženih virusom
Studija objavljena u "Proceedings of the National Academy of Sciences" otkriva da su "tihi prenosioci" mogli da budu odgovorni za polovinu zaraženih u SAD.

Izraz "tihi prenos" znači da se virus prenosi preko asimptomatskih ili pre-simptomatskih osoba, koje je teže pronaći i ući im u trag.

Studija, koju je vodila Alison Galvani sa Univerziteta Yale i njene kolege, koristila je modele prenosa koronavirusa i postojeća istraživanja, koja su već ukazivala da asimptomatske infekcije predstavljaju 17,9 posto do 30,8 posto svih infekcija.

Na osnovu ovih podataka, tim je utvrdio da bi pre-simptomatske osobe mogle da izvrše 47 posto do 48 posto prenosa, a asimptomatske osobe 3,4 posto do 6,6 posto prenosa. 

Tim je otkrio da ni trenutna izolacija svih simptomatskih slučajeva neće biti dovoljna da bi širenje bilo pod kontrolom.

Vlasti bi trebale da identifikuju i izdvoje više od jedne trećine "tihih prenosnika" virusa, kao i sve simptomatske slučajeve, kako bi spriječile epidemiju. 

Istraživači su naglasili potrebu za testiranjem i za traženjem kontakta kako bi se prenos zaraze smanjio i mjere ublažile, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.