14.7.2020. 11:09
0
Objavljeni rezultati obdukcije umrlih od koronavirusa: Jedna stvar je pronađena u gotovo svim organima
Obdukcije ljudi koji su umrli od korona virusa pomažu ljekarima da shvate kako bolest utiče na organizam, a jedan od najupečatljivijih otkric´a odnosi se na zgrušavanje krvi, kaže patolog Dr. Amy Rapkiewicz, načelnica odjeljenja za patologiju na “NIU Langone Medical Center”.

Poznato je da neki pacijenti sa COVID-19 imaju probleme sa zgrušavanja krvi, ali nivo do kog se to događa dr. Rapkiewicz je opisala kao "dramatičan".

U ranim fazama pandemije, kliničari su primijetili veliko zgrušavanje krvi "u raznim velikim krvnim sudovima", rekla je ona.

- Ono što smo videli na obdukciji bilo je neka vrsta produžetka toga, rekla je ona.

- Zgrušavanje nije bilo samo u velikim krvnim sudovoma već i u manjim, rekla je dr. Rapkiewicz i dodala da je i to bilo dramatično, jer iako su to mogli da očekuju u plućima, našli su krvne ugruške u gotovo svakom organu koji su pogledali u obdukcijskom istraživanju.

Studija u kojoj su izloženi nalazi dr. Rapkiewicz objavljena je u časopisu “Lancet EClinicalMedicine”.

- Obdukcije su takođe pokazale nešto neobično u vezi sa megakariocitima ili velikim ćelijama koštane srži. Obično ne kruže izvan kostiju i pluća, rekla je doktorka, prenosi CNN.

- Pronašli smo ih u srcu i bubrezima, jetri i drugim organima, rekla je ona i dodala: - Primijećeno je da u srcu, megakariociti proizvode trombociti koji su uključeni u zgrušavanje krvi, prenosi Oslobođenje. 

Istraživači se nadaju da će otkriti kako ove ćelije utiču na zgrušavanje u manjim krvnim sudovima kod COVID-19.

- Patologe je iznenadilo nešto što nisu pronašli. Tokom rane faze pandemije, ljekari su mislili da virus izaziva miokarditi.  Ali obdukcije su utvrdile vrlo nizak broj miokarditisa, rekla je dr. Rapkiewicz.

Ona je dodala i to da su patolozi imali priliku da pregledaju organe mnogih žrtava COVID-19 i istraže procese bolesti koji se događaju i da ta  mogućnost nije dostupna kod H1N1 ili SARS-a.


(Lejla Trle)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.