2.11.2020. 8:20
0
Evropa upozorava: Virus se širi brže nego što je procijenjeno u 'najgorem scenariju'!
Vlade evropskih zemalja koje se nalaze u već drugom općem karantinu od početka pandemije – iako u nešto blažoj formi – upozorile su da bi se jednomjesečna ograničenja mogla produžiti u slučaju nastavka rasta broja slučajeva zaraze virusom Covid-19.

Britanski ministar Michael Gove izjavio je u nedjelju, samo dan nakon što su najavljena nova ograničenja, da bi mjere mogle ostati na snazi i poslije 2. decembra.

- Nastojimo ostvariti pristup koji podrazumijeva da, ukoliko dovoljno spustimo stopu infekcije, možemo reducirati mjere na nacionalnoj razini, ali i regionalno, izjavio je Gove.

On je najavio i mogućnost produžetka mjera zatvaranja koje su inače na snazi od četvrtka do početka decembra.

U Velikoj Britaniji broj zaraženih korona virusom prešao je milion, dok je broj preminulih dostigao 50.000.

Premijer Boris Johnson priznao je da se virus širi brže nego u 'najgorem scenariju' savjetnika vlade iz naučnih redova.

Istovremeno, Njemačka, Austrija, Francuska, Portugal, Češka Republika, Belgija i Grčka su redom uvele nove mjere u pokušaju da suzbiju porast stope zaraze korona virusom koja donosi i sve veću potrebu za hospitalizacijom oboljelih.

Slično britanskom premijeru Johnsonu komentira i francuski predsjednik Macron koji smatra da se virus širi mnogo brže nego što su predvidjeli naučnici.

Građanima Francuske sada treba dozvola za izlazak iz kuće, iako će mnogima biti dopušten odlazak na radna mjesta.

Mnogi su zabrinuti da bi djelomično zatvaranje moglo negativno uticati na ekonomiju, naročito manje biznise, dok bi istovremeno moglo imati manji efekt nego mjere nametnute u prva tri mjeseca pandemije.  

Italija, koja dva dana zaredom bilježi oko 30.000 novih slučajeva, također planira nove mjere od iduće sedmice, slične onim u drugim zemljama EU. Tamo su već zatvorena kina, javni bazeni, fitnes centri, a uveden je i policijski sat.

Tešku situaciju dodatno usložnjavaju protesti u evropskim zemljama protiv novih mjera.

Belgijske vlasti su produžile školske praznike, dok većina drugih zemalja nastoji zadržati škole otvorene uprkos pogoršanju epidemiološke situacije.

U Francuskoj se djeca i mladi u ponedjeljak vraćaju u školske klupe, iako sa strožijim pravilima ponašanja u cilju suzbijanja širenja virusa.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.