14.11.2020. 10:25
0
Postoji mogućnost da vakcina neefikasna na mutacijama koronavirusa
Mutacija koronavirusa koji bi mogao da se prenese sa vizona na ljude je opasna, jer ima drugačiju konstrukciju proteina što može uticati na rad na vakcinama protiv koronavirusa.

Ovo je rekla Melita Vujnović, predstavnica Svjetske zdravstvene organizacije u Rusiji.

Novi oblik

Prema njenim riječima, princip djelovanja postojećih vakcina protiv koronavirusa zasnovan je na identifikaciji proteina.

Nova mutacija SARS-CoV-2 ima drugačije proteine u obliku šiljka, tako da već razvijene vakcine u ovom slučaju možda neće biti efikasne, prenosi TASS.

- Infekcija se sa vizona prebacila na ljude. Upravo je ova mutacija veoma opasna. Ako počne da se širi, tada će sav naš trud u razvoju vakcine i sve druge stvari biti uzaludne, koronavirus bi mogao da počne da se ponaša drugačije - rekla je Vujnovićeva.

Dodala je da je uvođenje restriktivnih mjera u danskom Severnom Jitlandu neophodno jer je do sada "veoma teško utvrditi da li postoji ova mutacija virusa" i koliko je visok rizik od širenja novog oblika koronavirusa među ljudima.

Bliski kontakti
SZO je objavila da su pored Danske, Holandija, Španija, Švedska, Italija i SAD takođe prijavile prisustvo koronavirusa kod vizona na farmama krzna.

SZO je primjetila da se koronavirus generalno prenosi među ljudima bliskim kontaktom, međutim, postoje i primjeri prenosa između ljudi i životinja.

Slučajevi infekcije SARS-CoV-2 otkriveni su kod vizona, pasa, domaćih mačaka, lavova i tigrova.

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.