8.12.2020. 13:04
0
Stručna pomoć za sve lošije mentalno zdravlje građana
FOTO: Ilustracija
Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja! Nažalost, poremećaji mentalnog zdravlja su u stalnom porastu u cijelom svijetu. Situacija je posebno alarmantna u zemljama kao što je BiH: zemlja u kojoj je evidentna ekonomska stagnacija, stalne nacionalne i političke tenzije, porast korupcije, nepotizma, nezaposlenosti i siromaštva… Osjećaj bespomoćnosti i akumulirana frustracija ostavlja značajne posljedice na mentalno zdravlje građana BiH.
A unutar četiri zida...?

Unutar četiri zida svake porodice narušeno mentalno zdravlje njenih članova postaje više vidljivo a uticaji i posljedice snažnije. “Novo normalno” što se odnosi, u stvari na zabrane kretanja, izolaciju, fizičku distancu, online školovanje, rad od kuće i sl., dodatna su opterećenje za ionako već ugrožene i narušene odnose među članovima svake porodice. Posljedice ovoga primjetne su u povećanju konflikata, razvoda, porodičnog nasilja, samoubistava i ubistava…

Porodično / psihološko savjetovalište Udruženja Amica Educa, već 25 godina kontinuirano pruža usluge psihoterapije i savjetovanja pojedincima i porodicama u svrhu podrške u prevladavanju kriznih situacija, poboljšanja mentalnog zdravlja pojedinaca i njihovog funkcioniranja u porodici i društvu.

Svjesni da je potreba za ovakvom vrstom podrške u stalnom porastu, odlučili smo se unaprijediti postojeći Protokol porodičnog / psihološkog savjetovališta kojim su definirani svi postupci u pružanju usluga a posebno oni koji se odnose na porodično nasilje, suicidalnost te druge pojave koje traže urgentnu pomoć i podršku.” – navode nam iz Udruženja.

Saradnja sa institucijama poboljšava kvalitet usluga 

Važnost multisektorske i partnerske saradnje nije izostala. Stručnjaci Centra za mentalno zdravlje, Centra za socijalni rad i Psihijatrijske klinike u Tuzli učestvovali su u izradi ovog protokola kako bi korisnici/ce Porodičnog / psihološkog savjetovališta dobili što bržu, kvalitetniju i sveobuhvatniju pomoć.  

Cijeli proces izrade novog protokola podržan je od strane CARE International u BiH i CARE Češke Republike a u okviru projekta “Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje organizacija civilnog društva u BiH”.

Pomoć je tu, nadohvat ruke! 

Mi smo svi jako izloženi stresu a na njega niko nije imun. Izgubiti mentalnu ravnotežu tako je lako u ovim vremenima. Stoga, ne smijemo više dopustiti da su poteškoće našeg psihološkog zdravlja i dalje tabu. Razgovarati otvoreno o tome i potražiti stručnu pomoć jedini je način kako se kasnije ne bi nosili sa još većim posljedicama. 

Mi postojimo i radimo kako bi pomogli onima koji su u krizi. Njihovo je samo da naprave prvi korak: da okrenu broj telefona, jave nam se preko društvenih mreža ili dođu u naše Udruženje.“ – kažu iz ovog Udruženja. 

Sve informacije kako se obratiti Udruženju možete naći na njihovoj web stranici amicaeduca.ba.


 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.