22.3.2021. 10:09
0
Vakcina AstraZeneca dobila prolaznu ocjenu i u SAD-u
Objavljeni dugo očekivani rezultati američkog kliničkog ispitivanja vakine AstraZeneca. Rezultati velikog američkog kliničkog ispitivanja pokazuju da je vakcina sigurno i visoko učinkovita.

Pokazalo se je AstraZeneca 79% učinkovito protiv zaraze simptomatskim covidom-19. No, možda je još važnije da vakcina 100% učinkovito sprječava teške oblike bolesti.

U ispitivanju nisu nađeni nikakvi problemi sa stvaranjem krvnih ugrušaka. Naime, upravo su sumnje u povezanost  AstraZenece s nuspojavama stvaranja krvnih ugrušaka bile razlog što je njena primjena cjepiva bila privremeno obustavljena u 20-ak zemalja, od čega ih je više od 10 bilo u Evropi.

U ispitivanju je učestvovalo više od 32.000 ispitanika, većinom iz SAD-a, a dijelom iz Čilea i Perua. Američko kliničko ispitivanje pokazalo je da zaštita od zaraze simptomatskim covidom koju pruža AstraZenecino ne pada kod ljudi starijih od 65 godina.

"Ovi rezultati su odlična vijest jer pokazuju izuzetnu učinkovitost vakcine na novoj populaciji i konzistentni su s rezultatima naših kliničkih ispitivanja", rekao je za BBC prof. Andrew Pollard, vodeći istraživač u oksfordskom kliničkom ispitivanju AstraZenece.

Očekuje se da će na tragu rezultata ovog ispitivanja američka regulatorna agencija za hranu i lijekove (FDA) odobriti vakcinu AstraZeneca u roku od mjesec ili dva.



(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.