29.3.2021. 13:15
0
Kafa prije treninga pomaže u sagorijevanju dodatnih masti
Ukoliko ste od ljudi koji vole redovito trenirati, a koji su ujedno strastveni ljubitelji kafe - onda je to idealan spoj koji će vas dovesti do bržeg sagorijevanja masti i kalorija.

Cilj istraživanja koje je sproveo američki časopis ,,International Society of Sports Nutrition'' bio je da pokaže kako kofein pozitivno utiče ‘oksidaciju masti’ ili brzinu kojom tijelo sagorijeva masnoće. 
Istraživači su 15 muških sudionika, prosječne starosti 32 godine, zatražili da u sedmicu dana četiri puta provode test vježbanja. Pobrinuli su se da svaki sudionik bude testiran u istom vremenskom razdoblju od zadnjeg obroka ili treninga i da nisu uzimali nikakve dodatke.

Istraživači su svakom ispitaniku davali 3 mg/kg kofeina ili placebo (strogom smislu lažni proizvod, koji ne sadrži ljekovite tvari s farmakološkim učinkom) u 8 i 17 sati. Rezultati su pokazali da su sudionici koji su unosili kofein sagorijevali masnoće brže tokom svog treninga od onih koji su uzimali placebo.

Istraživači su također otkrili da, iako je kofein uvijek utjecao na sagorijevanje masti, bio posebno moćan kada se koristio prije popodnevnih vježbi. 


Naravno, konzumiranje kafe se odnosi na optimalne količine koje neće naštetiti vašem zdravlju i normalnom radu srca.


(Semra Šantić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.