29.3.2021. 17:27
0
U Njemačkoj 21. slučaj krvnih ugruška nakon vakcinacije AstraZenecom
Njemačka medicinska regulatorna agencija saopćila je u ponedjeljak da je primila izvještaje o 21-om slučaju stvaranja krvnih ugrušaka kod osoba koje su nedavno primile vakcinu AstraZeneca protiv koronavirusa.

Institut Paul Ehrlich navodi u emailu poslanom Associated Pressu da je sedam ljudi koje je dobilo krvne ugruške preminulo.

Pojavljivanje neoubičajene forme krvnih ugrušaka u glavi, poznate kao sinusna venska tromboza, nagnalo je nekoliko evropskih zemalja da privremeno prekinu korištenje AstraZeneca vakcina u ovom mjesecu.

Medicinski regulator EU, EMA, navodi da upozorenja na eventualne nuspojave mogu biti dodatna informaciji o vakcini za pacijente i ljekare.

Većina članica EU  je nastavila s korištenjem te vakcine.

Institut  Paul Ehrlich saopćio je da od 21-og slučaja izvješteno u Njemačkoj do 25. marta, njih 12 također uključuje abnormalno nizak nivo trombocita  u krvi pacijenata.

Od 21-og slučaja, 19 su bile žene u dobi između 20 i 63 godine, i dva muškarca u dobi između 36 i 57 godina.

Tokom perioda koji pokriva današnji izvještaj, oko 2,27 miliona prve  doze AstraZeneca vakcine  dato je u Njemačkoj.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.