6.4.2021. 12:45
0
Nuspojave koje se javljaju usljed vakcinacije češća su pojava kod žena
Nuspojave se redovito javljaju kada se radi o bilo kojoj drugoj vakcini, a istraživanja su pokazala da su one češće i izraženije kod ženskog spola. Međutim, one su samo dokaz da je naše tijelo snažnije u borbi protiv bolesti.

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, u prvih 13,8 miliona osoba koje su se vakcinisale, zabilježen je veći procenat nuspojava kod žena nego kod muškaraca. To nije slučaj samo sa vakcinama protiv koronavirusa, već i kod vakcinacije nekim drugim vakcinama, naročito kod žena koje su u periodu predmenopauze zbog nivoa estrogena koji pomaže da se imunološki sistem aktivira za borbi protiv bolesti.

Sa druge strane, kod muškaraca se rijeđe javljaju nuspojave zbog testosterona koji usporavaju proces imunizacije. Stručnjaci kažu da organizam žena jače odgovara na vakcine, a da se razlog krije u estrogenu koji podstiče da tijelo stvara više T-limfocita, odnosno ćelijea koje su odgovorne za ćelijski imunitet i pomoć ostalim leukocitima. 

Nuspojave nisu nikakva nenormalna , već prirodna reakcija organizma na vakcinu.  Nuspojave su samo dokaz da je naše tijelo osnaženo i osposobljeno u borbi protiv bolesti.


(Semra Šantić)

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.