6.5.2021. 12:31
0
Danas je Svjetski dan mentalnog zdravlja majki - ljubav, pažnja i briga koju pružaju svojoj porodici potrebna je i njima
U svijetu se 06. maj obilježava kao Svjetski dan mentalnog zdravlja majki, a majke su te koje zaslužuju ogromno poštovanje i ljubav.

Sigurnost, optimizam, samopoštovanje, prihvatanje sebe i drugih, vjera u ono što radimo, zadovoljstvo i ispunjavanje u aktivnostima koje biramo, kapacitet za suočavanje sa lijepim i manje lijepim događajima u životu su ključni dijelo mentalne snage svakog od nas i, samim tim, odraz našeg mentalnog zdravlja. Mentalna snaga pojedinca se prepoznaje u posustajanju, nezadovoljstvu, pesimizmu, pogrešnim izborima, niskim nivoom samopoštovanja, te depresiji i sl. 
Danas se sve više potencira na mentalnom zdravlju, kao dijelu našeg opšteg zdravlja i zbog toga predstavlja iznimno važan izvor snage i sigurnosti za pojedinca, ali i za odnose u porodici i društvu.


Majke su stub svake porodice; kao što drvo, da bi postalo jako i snažno i pružalo plodove i hlad onima koji se nađu u blizini, prvo treba izrasti, a za to je potrebno vrijeme i strpljenje - upravo je i to potrebno majkama. One su te koje brinu o svojoj djeci kada su bolesna, izvan kuće, raduju se zajedno sa njima, često mnogo jače doživljavaju sve ono što njihova djeca prolaze i predstavljaju sigurnu luku za njih, bez obzira koliko godina imali. 


Ipak, mame su te koje nesebično pružaju ljubav i podršku, i njima je potrebna ista doza brige i pažnje.  

Stoga, majkama, ženama, kraljicama poručujemo da nisu same, da je u redu ako pogriješe i da je sasvim normalno da osjećaju umor; potpuno je okej i da ste nekada bez energije i apsolutno imate prave da i za sebe odvojite vrijeme kako bi radili ono što vas ispunjava i opušta. 

Tako, pripremite za sebe šoljicu kafe, pročitajte omiljeni knjigu, odspavajte duže, plešite uz svoju omiljenu pjesmu... napravite svoje okruženje povoljnim za život, a ukoliko je sredina u kojoj boravite pozitivna - to će uticati i na vaše mentalno zdravlje i pozitivne poglede na život. 


 Ako primjetite da vam nije ugodno u sopstvenoj koži, recite ukućanima šta vam smeta, tražite ono što vam treba; ne gurajte probleme pod tepih, jer će se oni tako samo još više nagomilavati. 
Pošto ste luka za svoju djecu, ali i supruga, pobrinite se da to bude mjesto kojem će se uvijek vraćati i u kojem će osjećati beskrajnu ljubav, mir i spokoj. 


Vaš trud i požrtvovanost se cijene, ali i vi cijenite svoj trud! Znajte da radite odličan posao i da ste na odličnom putu. 


Semra Šantić 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.