4.6.2021. 20:22
0
Okrugli sto o načinima na koje je moguće zaštiti i sačuvati rijeku Sanu
Uoči Dana rijeke Sane, koji je ujedno i Svjetski dan životne sredine, u Centru za posjetioce Pecka, na okruglom stolu organizovanom u sklopu projekta "Misli o prirodi!", koji implementira CPCD uz finansijsku podršku Švedske, razgovarano je o očuvanju rijeke Sane.

Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu je predstavio početak borbe za očuvanje rijeke Sane i pokretanje inicijative za proglašenje zaštićenog područja “Izvor rijeke Sane sa ponorom Mračaj” i zaštićenog područja „Kanjon Prizren Grad”.

- Danas smo željeli da predstavimo inicijativu 'Izvor rijeke Sane sa ponorom Mračaj' i zaštićenog područja 'Kanjon Prizren Grad' koje se pokrenute u sklopu projekta Eko BiH finansiranog od Evropske unije. Cilj ovih inicijativa je da se preostali netaknuti dijelovi prirode i ove rijeke sačuvaju za buduće generacije – izjavio je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu iz Banjaluke.

Dragan Kovačević iz Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS je prezentovao detalje izrađene studije za za zaštitu “Izvora rijeke Sane sa ponorom Mračaj „ koja se nalazi u završnoj fazi.

- Zavod je prezentovao sedmogodičnji rad na postupku proglašenja vrela Sane kao zaštićenog područja. Ono što je najbitnije da je studija o proglašenju zaštićenog područja vrela Sane pri kraju i već sljedeće sedmice očekujemo da će ova Studija biti upućena nadležnom ministarstvu na dalju proceduru proglašenja – rekao je Kovačević.

Zaključak okruglog stola je bio da postoje zakonske mjere ali da bi trebalo apelovati na inspekcijske organe da se zakoni provode u svojoj propisanoj mjeri.

Iz prezentacija i diskusija proistječe da postoji volja da se zaštiti rijeka Sana, ali da je potrebno što više apelovati na inspekcijske organe da u što višoj mjeri kontrolišu izgradnju objekata na obalama u blizini korita rijeka koji mogu da dovedu do narušavanja prirodnog ambijenta rijeka.

Učesnici okruglog stola pored diskusije o očuvanju rijeke Sane, mogli su da čuju i informišu se o još jednoj vrlo važnoj temi, a to je solarna energija kao jedan od obnovljivih izvora energije koji ima mnogo potencijala u našoj zemlji, a predstavljena je kroz incijativu projekat „Solarna Pecka“.

- Danas smo istakli pozitivan primjer Solarne Pecke kao inicijative za uvođenje solarne energije za objekat Centra za posjetioce Pecka, koji je preteča ideje da se u selu Pecka uvede ovaj oblik obnovljivog izvora energije – istakao je Viktor Bjelić iz Centra za životnu sredinu. 

Okrugli sto je organizovan od Eko HUB-a Mrkonjić Grad u saradnji sa Eko HUB-om Banja Luka i Koalicijom za zaštitu rijeke Sane.

- Ovim okruglim stolom smo željeli da podsjetimo na Svjetski dan životne sredine i Dan rijeke Sane čija će štafeta Aqua Sana sutra da krene od izvora prema ušću sa porukom da nam Sana bude čista kako na izvoru tako i na ušću – izjavio je Goran Krivić iz Koalicije za Sanu, saopćeno je iz ove koalicije.

(Fena)

Sana
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.