11.8.2021. 9:23
0
Vakcina protiv Covida: Provjerene činjenice, potvrđuju se tvrdnje o plodnosti i pobačaju
FOTO: Ilustracija
Lažne i zavaravajuće tvrdnje da vakcine protiv Covid-19 štete plodnosti i uzrokuju pobačaje još uvijek kruže internetom, protiv svih dokaza. Doktiri su izetno oprezni u pogledu onoga što preporučuju tokom trudnoće, pa je originalni savjet bio da se izbjegne ubod.

Ali, sada je postalo dostupno toliko podataka o sigurnosti da se ovaj savjet promijenio i vakcina se sada aktivno potiče (jer zaraza Covidom može dovesti u opasnost trudnoću), prenosi BBC.

Njegova teorija dolazi iz pogrešnog čitanja japanske studije. Studija je uključivala davanje štakorima mnogo veće doze vakcine od one koja se daje ljudima (1.333 puta veća). Samo 0,1% ukupne doze završilo je u jajnicima životinja, 48 sati nakon injekcije.


Daleko više - 53% nakon jednog sata i 25% nakon 48 sati - pronađeno je na mjestu ubrizgavanja (kod ljudi, obično u ruku). Sljedeće najčešće mjesto bila je jetra (16% nakon 48 sati), koja pomaže u uklanjanju otpadnih tvari iz krvi, tvrdnje su stranih istraživačkih medija.


Vakcina se isporučuje pomoću mjehurića masti koji sadrži genetski materijal virusa, koji pokreće imunološki sistem tijela. Oni koji promoviraju ovu tvrdnju odabrali su brojku koja se zapravo odnosila na koncentraciju masti koja se nalazi u jajnicima.


Dr Victoria Male, reproduktivni imunolog sa Imperial Collegea u Londonu, kaže da su ovi sistemi izvještavanja vrlo dobri za uočavanje nuspojava vakcine koje su obično rijetke u općoj populaciji - tako je u nekim rijetkim slučajevima povezan određeni tip krvnog ugruška na vakcinu AstraZeneca.

Ako odjednom počnete vidjeti neobične simptome kod cijepljenih osoba, to podiže crvenu zastavicu.


(Amer Mujezinović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.