14.8.2021. 9:35
13
Jesu li simptomi zaraze delta varijantnom koronavirusa drugačiji?
Za New York Times stručnjak je govorio o delta varijanti koronavirus i pojavljuju li se kod zaraze njome drugačiji simptomi nego s prethodnim varijantama.

Većinu hospitaliziranih zbog Covida-19 u SAD-u čine necijepljeni. Kod njih je također i veći rizik za razvijanje težih simptoma poput otežanog disanja te konstantne boli ili pritiska u prsima.

Delta varijanta duplo je zaraznija od prijašnjih, točnije, zarazna je ko i vodene kozice. Osim toga, brzo se replicira u tijelu te se kod zaraženih velike količine virusa nalaze u nosu i grlu.

Dr. Andrew T. Chan, epidemiolog i liječnik u bolnici u Massachusettsu jedan je od istraživača u studiji koja se bavi simptomima Covida-19. Tijekom istraživanja pratio je milijune zaraženih u SAD-u, Velikoj britaniji i Švedskoj koji preko aplikacije sami unose simptome koje osjećaju nakon zaraze.

Rezultati, koji još nisu recenzirani, sugeriraju da su cijepljeni dobro zaštićeni i protiv Delta varijante te da se kod njih razvijaju vrlo blagi simptomi, a i brže preboljevaju koronavirus. Dr. Chan sada je istaknuo kako je simptomi nakon zaraze Deltom razlikuju od onih dosad prijavljivanih.

“Među cijepljenim odraslima sada vidimo simptome koji su sličniji običnoj prehladi. Ljudi još uvijek prijavljuju kašalj, ali sve više se javlja curenje nosa i kihanje. Žale se još uvijek i na glavobolju i grlobolju, a sve manje na povišenu temperaturu i gubitak mirisa i okusa”, kaže dr. Chen za New York Times, prenosi  N1.


(Admir Oručević)

13
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.