5.10.2021. 8:57
0
Otkriveno nakon koliko vremena pada učinkovitost Pfizer vakcine
Učinkovitost Pfizer/BioNTech vakcine protiv koronavirusa opada nakon nekoliko mjeseci, padajući sa svojih 88 posto na 47 posto šest mjeseci kasnije, prema podacima objavljenim u ponedjeljak koje su američke zdravstvene agencije uzele u obzir prilikom odlučivanja o potreba za pojačanim injekcijama.

Analiza je pokazala da je efikasnost vakcine u sprečavanju hospitalizacije i smrti ostala visoka na 90 posto najmanje šest mjeseci, čak i protiv visoko zarazne Delta varijante koronavirusa.

Podaci ukazuju na to da je pad posljedica opadanja efikasnosti, a ne zaraznijih varijanti, rekli su istraživači.

Istraživači iz kompanija Pfizer i Kaiser Permanente proučavali su elektronske zdravstvene kartone oko 3,4 miliona ljudi.

– Naša analiza specifična za varijantu jasno pokazuje da je  Pfizer vakcina djelotvorna protiv svih postojećih zabrinjavajućih varijanti, uključujući Deltu – rekao je Luis Jodar, iz “Pfizera”.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.