22.10.2021. 19:15
0
Ekološka bomba i katastrofa u mjestu Omačina
Pored ceste na lokaciji pored sela Omačina (Opština Rudo), nedaleko od grada Višegrada nalazi se divlja deponija na samo 50-ak metara iznad rijeke Lim, upozoravaju iz Centra za životnu sredinu.
Ova deponija koja vremenom postaje sve veća, veoma često gori. Postoji sumnja da se otpad organizovano pali kako bi izgorio dio otpada. Gorenjem, toksičnim dimom i spiranjem u jezero ova deponija onečišćuje i rijeku i vazduh na kilometre od svoje lokacije ugrožavajući brojne stanovnike čitavog regiona. Pritom se širi nesnosan smrad koji ima negativan uticaj na okolno stanovništva, ali i potencijale ovog regiona.

Deponija predstavlja svojevrsnu ekološku bombu sa koje se otpad dalje širi Limom i Drinom prema Višegradu.

Problem otpada na Drini i Višegradskom jezeru je aktualizovan u posljednje vrijeme, a ovo je jedan od ključnih epicentara onečišćenja, za koji nismo pronašli informaciju da se do sada poduzela konkretna aktivnost da se deponija zatvori i očisti.

Isto tako, opština Rudo je razvila lijepu turističku priču - Vodeni Ćiro. Ovaj brod sa posjetiteljima prolazi tik pored deponije te na taj način deponija ugrožava ovaj vrijedni projekt, kao i razvoj turizma u Višegradu koji je dobio zamah ulaganjima koja se dešavaju posljednje decenije.

(NAP)
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.