15.12.2021. 9:25
0
SZO upozorila: Omikron se širi neviđenom brzinom
Nova varijanta virusa korona omikron širi se svijetom neviđenom brzinom, upozorila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Slučajevi omikrona dosad su potvrđeni u 77 zemalja.

Šef SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je na konferenciji za medije da je "zabrinut jer se ne radi dovoljno na rješavanju problema ove varijante".

"Sigurno smo do sada naučili da potcjenjujemo ovaj virus na našu opasnost. Čak i ako omikron izazove manje teške bolesti, veliki broj slučajeva mogao bi ponovno preplaviti nepripremljene zdravstvene sisteme", rekao je.

Omikron je prvi put identifikovan u Južnoj Africi u novembru, a zemlja od tada bilježi porast infekcija.

Brojne zabrane

Brojne zemlje uvele su nakon pojave omikrona zabrane putovanja koje utiču na Južnu Afriku i njezine susjede, ali to nije uspjelo spriječiti njegovo širenje svijetom, piše Index.hr.

Dr Tedros je na konferenciji ponovio zabrinutost zbog nejednakosti vakcina jer neke zemlje ubrzavaju uvođenje buster doze kao odgovor na omikron. Tedros je rekao da bi buster doze "mogle igrati važnu ulogu" u suzbijanju širenja kovida 19, ali da je to "pitanje prioriteta".

"Red je važan. Davanje bustera grupama s niskim rizikom od teške bolesti ili smrti jednostavno ugrožava živote onih s visokim rizikom, koji još uvijek čekaju na svoje primarne doze zbog ograničenja u snabdijevanju", rekao je.

Zalihe globalnog programa dijeljenja vakcina Kovaks povećale su se posljednjih mjeseci. Ali svjetski zdravstveni zvaničnici strahuju od ponavljanja manjka od nekoliko desetina miliona doza koji se dogodio sredinom ove godine, dijelom zbog toga što je Indija obustavila izvoz.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.