22.12.2021. 16:26
0
Otkrivena još jedna nuspojava nakon zaraze koronavirusom: Utiče li COVID na mušku plodnost?
Procijenjeno vrijeme oporavka od bolesti je 3 mjeseca, a u toku su i dodatna istraživanja kojima će se potvrditi i utvrditi je li u manjeg broja muškaraca došlo do trajnih posljedica - zaključili su belgijski naučnici, piše Poslovni.hr.

 Kvaliteta sperme u nekih je muškaraca bila narušena i nekoliko mjeseci nakon oporavka od covida-19, pokazala je nedavna studija belgijskih naučnika.


Njihovo je istraživanje pokazalo da spermiji sami po sebi nisu zarazni, no u grupi od 35 muškaraca koji su dali uzorke na analizu unutar mjesec dana od oporavka od simptomatske infekcije koronavirusom, smanjena pokretljivost spermija uočena je u njih 60 posto, a manji broj spermija u 37 posto ispitanika.


Po podacima objavljenim u ponedjeljak u stručnome časopisu Fertility and Sterility uzorci sjemena dobiveni su od 120 Belgijanaca prosječno starih 35 godina, u prosjeku 52 dana nakon što su preboljeli covid-19.


Kod 51 ispitanika testiranog između jednog i dva mjeseca nakon oporavka od covida, u 37 posto ih je uočena smanjena pokretljivost spermija, a u 29 posto je evidentiran manji broj spermija. Kod 34 ispitanika koji su dali uzorak sjemena najmanje dva mjeseca nakon oporavka od covida, pokretljivost spermija bila je poremećena u njih 28 posto, a manji broj spermija uočen je kod njih 6 posto.


Težina bolesti, odnosno infekcije covidom-19 nije u korelaciji s karakteristikama spermija, rekli su naučnici.

- Parove koji žele dijete treba upozoriti na to da kvaliteta sperme nakon preboljele infekcije covidom-19 kod većine nije optimalna. Procijenjeno vrijeme oporavka od bolesti je 3 mjeseca, a u tijeku su i dodatna istraživanja kojima će se potvrditi i utvrditi je li u manjeg broja muškaraca došlo do trajnih posljedica - zaključili su belgijski naučnici.


(Kenan Bešlija) 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.