22.5.2022. 10:40
0
Majmunske boginje nova svjetska epidemija: Ima li lijeka i trebamo li se plašiti?
Majmunske boginje sve se brže šire Evropom. Za sada još nisu zabilježeni prvi slučajevi u regionu. No, javnost ne treba biti zabrinuta smatra hrvatski epidemiolog Bernard Klaić.

-  Ne postoji mogućnost epidemije jer je riječ o bolesti koja se zapravo ne prenosi baš lagano među ljudima i potreban je zaista blizak i intimni kontakt sa zaraženim, naglašava dr. Kaić. 

Za ovu vrstu boginja nema cjepiva, naglašava Kaić i dodaje da cjepivo protiv ljudskih boginja u slučaju majmunskih boginja ima uspješnost od oko 85 posto.

Nizozemske vlasti zahtijevat će da se svi slučajevi majmunskih boginja prijavljuju dok se bolest nastavlja širiti.

U Nizozemskoj su identificirana dva slučaja, a nacionalna zdravstvena služba sada kaže da se svi slučajevi bolesti moraju registrirati, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Taj korak znači da liječnici moraju obavijestiti zdravstvene vlasti čim posumnjaju da bi netko mogao imati majmunske boginje. Svi novi slučajevi moraju biti registrirani što je prije moguće kako bi se kontroliralo širenje zaraze i poduzele sve protumjere, priopćile su vlasti. Takve mjere mogu primjerice uključivati stavljanje u karantenu svakoga tko je bio u kontaktu s oboljelom osobom.

Njemačka je to opisala najvećom epidemijom u Europi do sada, a slučajevi su prijavljeni u najmanje devet europskih zemalja - Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Nizozemskoj, Portugalu, Španjolskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Australiji.

Prve slučajeve majmunskih boginja potvrdili su Švicarska i Izrael, a Norveška traga za mogućim slučajevima u prijestolnici nakon što je potvrđeno da je zaražen stranac koji je boravio u Oslu početkom mjeseca.

Lijek za majmunske boginje ne postoji, kao ni za jedan drugi virus, naglašava dr. Kaić. Bolest se liječi simptomatski.

Epidemiolog Kaić kaže i kako ovo nije prvi puta da su se majmunske boginje pojavile u europskim zemljama posljednjih godina, ''No sve je to lokalizirano i minimalni je rizik za opću populaciju. To je još samo jedna bolest s kojom se može stupiti u kontakt jer se prenosi kapljičnim i kontaktnim, intimnim i uglavnom spolnim putem te sekretom iz kožnih mjehurića i rana''.

Podsjetimo, virus majmunskih boginja je strukturom sličan virusu velikih boginja i uzrokuje sličnu, ali puno blažu bolest. No mogući su i teški slučajevi.

Simptomi bolesti su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, natečeni limfni čvorovi i osjećaj umora. Slijedi ih karakterističan osip, koji na koži stvara mjehuriće i kraste. Vrijeme od izlaganja virusu do pojave simptoma je oko 10 dana, a simptomi obično traju dva do četiri sedmice. 




(Patria / Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.