28.7.2022. 16:25
0
Svjetski dan hepatitisa: Važnost prevencije, ranog otkrivanja i mogućnost liječenja
Svjetski dan hepatitisa obilježava se svake godine 28. jula, s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa.

 

Virusni hepatitis akutna je ili hronična zarazna upalna bolest jetre uzrokovana virusima A, B, C, D i E. Virusni hepatitisi B i C, koji se prenose zaraženom krvlju i tjelesnim tekućinama, često imaju blage simptome ili oni čak izostaju, ali kad pređu u neprepoznatu hroničnu bolest, kod dijela bolesnika mogu uzrokovati cirozu i rak jetre. Oni su odgovorni za 96 posto smrtnih slučajeva među svim hepatitisima.  

Ministarstvo zdravstva KS svjesno je važnosti očuvanja javnoj zdravlja za dobrobit zajednice, te u tom kontekstu i aktivnosti u skladu sa globalnom strategijom eliminacije virusnog hepatitisa kao javnozdravstvene prijetnje do 2030. godine.  

- Uz Svjetski dan hepatitisa apeliramo na sve osobe u riziku na važnost prevencije, ranog otkrivanja i mogućnost liječenja. Hepatitis C je izlječiv, za hepatitis B postoji vakcina i učinkovito liječenje. Čuvajmo zdravlje, eliminirajmo stigmu povezanu sa ovom bolešću - apelira ministar zdravstva KS  Haris Vranić, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS. 


(Fena / Aldina R.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.