31.7.2022. 14:17
0
Virus sije strah od Afrike do Španije, Brazila i Amerike: Gradovi uvode vanredne mjere, bilježe se prve smrti
Majmunske boginje su rijetka bolest uzrokovana virusom majmunskih boginja. Od maja 2022. prijavljen je veći broj slučajeva u zemljama svijeta u kojima one nisu uobičajene.

Španske zdravstvene vlasti su izvijestile o svom prvom smrtnom slučaju povezanom s majmunskim boginjama, a isto je učinio i Brazil. Većina smrtnih slučajeva su u afričkoj regiji.

Ovim virusom se može inficirati svako, stoga se bilježi i sve više i homoseksualnih i heteroseksualnih osoba koje su se zarazile nakon što su imale seksualni i drugi kontakt sa zaraženim osobama.

Većina osoba ima blage simptome, međutim neki imaju jake bolove i druge komplikacije, a 6% je hospitalizirano. Virus se između ljudi prenosi dužim bliskim kontaktom s inficiranom osobom.

Diranjem, seksom, ljubljenjem, kontaktom licem u lice ili preko stvari izloženih virusu, poput posteljine i peškira. Rizik se može smanjiti ograničavanjem broja bliskih kontakata, posebice seksualnih partnera/ica, navodi Iskorak u svom velikom vodiču o Majmunskim boginjama.

Koji su simptomi?

-osip na bilo kojem dijelu tijela

-povišena tjelesna temperatura

-bol u mišićima i zglobovima

-bol u rektumu ili krvarenje

-povećani limfni čvorovi

-glavobolja
 
-grlobolja

-umor

-infekcija može biti bez simptoma (asimptomatska).

Ako se na bilo kojem dijelu tijela, posebno na genitalnom i analnom području pojave neobične i neočekivane promjene na koži poput osipa, ranica ili mjehurića trebali bi nazvati ljekara.


 
Šta su majmunske boginje?

Majmunske boginje su rijetka virusna infekcija. Ova bolest je zoonoza, odnosno bolest koja se prenosi sa životinja na ljude, ali može se prenositi i među ljudima. Najčešće se javlja u nekim državama centralne i zapadne Afrike gdje žive životinje koje prenose ovaj virus. Od svibnja 2022. prijavljen je veći broj slučajeva u Evropi gdje su slučajevi inače rijetki.

U svijetu je zabilježen povećani broj slučajeva majmunskih boginja u zemljama u kojima one nisu uobičajene. Bilježe se zaraženi i među homoseksualcima, biseksualcima i heteroseksualcima, iako ih trenutačno ima među gej populacijom. No, virus se sve više širi i među ljudima koji su heteroseksualne spolne orijentacije.

Koji su simptomi majmunskih boginja?

Zabilježeni su slučajevi bez simptoma (asimptomatski), no kod većine simptomi počinju od 5 dana do 21 dan nakon izloženosti virusu. Simptomi majmunskih boginja uključuju vrućicu (povišenu tjelesnu temperaturu), glavobolju, grlobolju, bolove u mišićima i leđima, bol u rektumu ili krvarenje iz rektuma, povećane limfne čvorove, zimicu i iscrpljenost. Tada se pojavi i promjena na koži – osip, crvenilo, prištići, mjehurići ili ranice – bilo gdje na tijelu, posebice na licu, rukama, ustima, genitalnom i analnom području. Može izgledati kao vodene kozice, anogenitalni herpes ili sifilis. U slučajevima prijavljenima u 2022., osip se najčešće pojavio u genitalnom i analnom području. Simptomi mogu biti jako blagi, neki su imali samo jednu promjenu na koži, ali osip može jako svrbjeti ili boljeti. Osip prolazi kroz različite faze dok se ne stvori krasta koja otpadne.


(Admir O.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.