10.8.2022. 19:49
1
Ovih 5 namirnica razaraju bubrege: Većinu njih jedete svaki dan, a da niste ni svjesni rizika
Pravilna funkcija bubrega jako je važna za cjelokupno zdravlje našeg organizma. Oni imaju ključnu ulogu u uklanjanju nečistoća i viška tekućine iz tijela, a pomažu i u održavanju ravnoteže vode, soli i minerala u našoj krvi. Bitno je za napomenuti da su i jako učinkoviti u podjeli i organizaciji posla – ako jedan bubreg ili neki njegov dio ne može dobro obavljati svoju funkciju iz bilo kojeg razloga, ostatak tog istog bubrega ili onaj drugi vrlo učinkovito preuzimaju njegov posao. Na taj način važni fiziološki parametri kao što su krvni tlak i krvni volumen ostaju u normali, a iz tijela se i dalje učinkovito izbacuju otpadne tvari. No, ipak, za njihov pravilan rad, bitna je i prehrana.

Hrenovke, salama, kobasice i slanina namirnice su bogate natrijem, a natrij u prekomjernoj količini može povećati krvni pritisak i opteretiti rad bubrega.

Hrenovke, salama, kobasice i slanina namirnice su bogate natrijem, a natrij u prekomjernoj količini može povećati krvni pritisak i opteretiti rad bubrega.


Hrenovke

Čak 103 kalorije unijet ćete u svoj organizam ako uz jelo pojedete samo jednu kašiku majoneze, pokazuju istraživanja. Majoneza je jedna od namirnica koja je iznimno bogata zasićenim mastima.

Radije izaberite bezmasnu ili pak niskokaloričnu majonezu koja je iznimno bogata zasićenim mastima. Štaviše, najbolje bi bilo kada biste je u potpunosti zamijenili zdravim grčkim jogurtom ili skutom.

Majoneza

Osim što sokovi sadrže visoku razinu šećera, njihova hranjiva vrijednost gotovo je nikakva. Štaviše, napici prepuni šećera mogu vam dati edino višak kalorija, a samim time i višak kilograma. Naučna su istraživanja pokazala da je konzumacija gaziranih pića povezana s pojavom osteoporoze, bolesti bubrega i problemi sa zubima.


Gazirani sok

Život kakvog danas živimo često ne ostavlja previše vremena za uživanje u pripremi jela te se zbog toga sve češće odlučujemo na gotovu, smrznutu hranu. Ipak, smrznuta jela mogu doprinjeti razvoju dijabetesa tipa 2, dokazala su brojna istraživanja. Ako ih već kupujete, pazite svakako da su ona sa smanjenim udjelom natrija.


Smrznuta hrana

Pomfrit zasigurno slovi kao jedna od najnezdravijih namirnica, a osim što sadrži veliki broj kalorija, sadrže i veliki broj kalija, koji nikako nije dobar za zdravlje vaših bubrega.
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.