28.9.2022. 8:54
0
Stručnjaci otkrili smjernice koje će vam pomoći da se ove jeseni i zime ne udebljate
Hladni dani su stigli, a sa njima i strah od nakupljanja kilograma.

Želite li iz ove jeseni i predstojeće zime izaći bez pet, šest kilograma viška, evo nekoliko smjernica koje otkrivaju stručnjaci:

Izađite vani

- Stres prati početak školske godine i povratak u urede, hladni dani i fina hrana centar su naših misli, a upravo to može biti recept za nakupljanje kilograma - pojasnila je nutricionistica Laura Burak te dodala da je upravo iz tog razlog jako važno izaći vani i hodati ili voziti bicikl.

Ako vam odgovara aktivnost poput hodanja dobro je znati da ona ima niz pozitivnih djelovanja na naš organizam, pa ćete tako poboljšati cirkulaciju, povećati respiratorni kapacitet, ojačati muskulaturu, poboljšati rad probavnog sistema i riješiti se stresa i napetosti.

Unesite u kuhinju zdrave namirnice

Jesen obiluje slanim i slatkim okusima kojima je teško odoljeti, poput raznih salata, voća, povrća. Nisu samo zdravi nego pomažu i u očuvanju teško stečene linije tokom hladnih i tmurnih dana kad nam se baš jede nešto fino. Jabuke, kruške, tikva, šipak... Napunite frižider i špajz njima kako bi vam uvijek bili pri ruci.

Kuhajte kod kuće

Rezultati studije iz 2014. godine ukazuju na to da osobe koje kod kuće pripremaju svoje obroke unesu oko 140 kalorija manje.

Pripremite ručak i doručak kod kuće i sigurno ćete unijeti 500 kalorija manje nego obično.

Fizička aktivnost mora postati dio rutine

Normalno je da tokom jeseni nešto više vremena posvećujemo poslu i dani su prekratki za sve obaveze, pa su velike šanse da preskočite tjelesnu aktivnost. No ne biste trebali jer upravo u jesen i nešto više jedemo. Najteže se često pokrenuti, a dobra motivacija bi bila da odaberete aktivnost koja vas veseli.

Možete primjera radi, plesati kod kuće, u fitness klubu ili tokom noćnih izlazaka. Ako vam nedostaje inspiracije za vježbanje, upišite kurs plesa poput salse, zumba fitnessa ili plesa oko šipke. Plesom sagorijevate više od 400 kalorija u sat vremena, ovisno o stilu i intenzitetu. Vožnja bicikla ili šetnja s prijateljicom je zabavna aktivnost kao i dobra tjelesna vježba.

Planirajte kada ćete se počastiti

Ako se ne želite udebljati ove jeseni, znači li to da ne smijete uživati u druženjima i finoj hrani? Ne, samo je važno da planirate kada ćete se počastiti poslasticama, to svakako ne smije biti svaki dan.

Povećajte unos vlakana

Ubacivanje namirnica bogatih vlaknima u prehranu može pomoći u borbi protiv upala i smanjenju rizika od nastanka hroničnih bolesti i infekcija. Osim toga, pomažu u održavanju tjelesne mase te su hrana za dobre bakterije u našim crijevima koje učestvuju u izgradnji dobrog imunološkog sistema i borbi protiv štetnih organizama.

Budite svjesni onoga što vam je u tanjiru

Ako ćete jesti svoj obrok, pokušajte to učiniti bez gledanja omiljenih serija ili pregledavanja društvenih mreža. Istraživači kažu da ćete zbog distrakcija tokom obroka jesti više. Dok s druge strane, ako posvetite pažnju vlastitom obroku, više ćete uživati i bolje ćete kontrolirati količinu hrane koju konzumirate.

Jedite više voća i povrća

Nakupljanje kilograma tokom jeseni može se lako spriječiti ako jedete puno voća i povrća jer ne sadrže puno kalorija, ali i vitamina, vlakana, minerala, pa ih možete jesti puno bez straha da ćete se udebljati.

Kako biste uveli više povrća i voća u prehranu, pokušajte napraviti zanimljive salate ili priloge.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.