31.10.2022. 22:22
0
Loše spavate? Razlog nije samo psiha, tijelu možda nešto nedostaje
Loše spavate? I dok je većina nesanica u vezi sa lošim mentalnim zdravljem, nekada je razlog lošeg sna nedostatak selena u organizmu.

Ekspertkinja za dobar san Marry Grace Taylor objasnila je da problem sa snom može da bude i zbog nedostatka nekih minerala u organizmu, ali i posljedica mentalnog stanja.

Vjerovatno znate da u satima pred spavanje treba da izbjegavate kofein. Ali, ako loše spavate određene namirnice mogu da vam pomognu da zaspite. Preporuka je da svakog dana konzumirate brazilski orah, koji je najbolji prirodni izvor selena koji uglavnom nedostaje osobama sa nedovoljno sna”, savjetovala je ona.

Brazilski orah također sadrži minerale poput fosfora i magnezija.

Ipak, budite oprezni sa konzumiranjem selena jer ljudskom tijelu nisu potrebne prevelike količine. Za prosječnu odraslu osobu potrebno je oko 55 mikrograma dnevno, odnosno ne više od dva brazilska oraha dnevno.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.