22.1.2023. 9:00
0
Ova namirnica je izvrstan saveznik u mršanju
Želite li izgubiti kilograme, nemojte preskakati doručak.

Studije potvrđuju da bi se na jelovniku trebala naći i jaja.

Studija objavljena u časopisu International Journey of Obesity pokazala je da su jaja izvrstan saveznik u mršanju. Tokom dvomjesečnog istraživanja praćene su dvije grupe pretilih osoba na dijeti. Od toga je jedna grupa jela dva jaja za doručak, a druga je grupa uživala u pecivima.

Obje su grupe unosile istu količinu kalorija u prvom jutarnjem obroku, no u 65 posto slučajeva više su kilograma izgubile žene i muškarci koji su jeli jaja.

Uz to, rekli su da imaju više energije od ispitanika koji su dan započinjali obrokom na bazi ugljikohidrata te da im se znatno smanjio indeks tjelesne mase.

Ti rezultati ne čude nutricioniste, koji jaja smatraju odličnim izvorom bjelančevina koji učinkovito zasićuje i sprečava prejedanje u ostatku dana.

Uz to pomažu u regulaciji dobrog holesterola, a bogati su vitaminom B12 i kolinom, koji osigurava normalno funkcioniranje svih stanica u organizmu.

(A. Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.