24.1.2023. 21:59
1
U kojoj mjeri pušenje šteti čulu ukusa: Chef pokazao koliko dodatne soli, šećera i ulja mora staviti u jelo za pušače kako bi osjetili istinski ukus hrane
Modifikacijom deset recepata, koji su nazvani “Sense-Less Recipe”, britanski chef Josh Katz je došao do zaključka da jelima mora u prosjeku dodati 67g soli, 41g masnoće i 18g šećera kako bi postigao da njegovi klijenti pušači osjete istinski ukus jela kao i nepušači. Na taj način, potrudio se pokazati u kojoj mjeri pušenje šteti čulu ukusa.

Među receptima je i Joshova novogodišnja piletina s umakom od peri-peri ljutih papričica s juga Afrike. Kako bi pripremio ovo slasno i pikantno jelo za odraslog pušača, Josh je dodao više soli, više šećera kao i ekstra količine čilija i soka od limuna. To je bio jedini način na koji pušači mogu osjetiti istinski ukus jela koji osjete nepušači. 

Ovo na najbolji način ilustrira štetu koju pušenje može prouzročiti čulu ukusa. Osim što šteti zdravlju uopšte, duhanski dim koji sadrži više od šest hiljada tvari, iritira receptore okusa, takozvane čulne pupoljke na jeziku. U studiji sposobnosti razlikovanja slatkih, kiselih, gorkih i slanih ukusa na uzorku od 450 ispitanika provedenoj na Pitié-Salpêtrière Hospital APHP u Francuskoj, utvrđeno je da pušenje ima najizraženiji negativan efekat na razlikovanje gorkih ukusa, što je inače jak okus, čak i u malim dozama. Nepušači su mogli da ga razlikuju i to u vrlo niskim koncentracijama.

ALTERNATIVA POSTOJI

Bez obzira što ostale arome slabije osjećaju, pušačima je teško odreći se ukusa duhana, koji su do skora pronalazili samo u cigaretama. Najbolji izbor za bilo kojeg odraslog pušača je ostaviti duhanske proizvode u potpunosti, međutim, svi oni koji iz različitih motiva to ne žele učiniti, mogu se informisati o manje štetnim bezdimnim alternativama, poput e-cigareta i uređaja koji zagrijavaju, a ne sagorijevaju duhan.

Eliminacijom sagorijevanja naučno zasnovane alternative ne stvaraju vatru, pepeo, ni duhanski dim koji je glavni krivac za bolesti koje se povezuju sa pušenjem. Njihovim korištenjem oslobađa se aerosol, koji ostavlja manje neugodnih mirisa na koži, kosi, rukama, namještaju ili vozilu u poređenju sa cigaretama. Iako nisu bez rizika jer oslobađaju nikotin koji izaziva zavisnost, bezdimne alternative jesu bolji izbor od nastavka pušenja.


(Admir O.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.