31.3.2023. 21:57
0
Pet namirnica koje ubrzavaju metabolizam poslije četrdesete godine
Svaka žena mora da zna spisak namirnica koje ubrzavaju metabolizam nakon četrdesete godine.

Kako starimo normalno je da dobijamo na težini, to se dešava zato što se bazalna brzina metabolizma usporava. Pored ovoga, gubimo i čistu mišićnu masu što često uzrokuje pomjeranje vage u nepovoljnom smjeru jer je znatno olakšano dobijanje masti. Nutricionisti savjetuju uspostavljanje čvrste rutine vežbanja i promjene u režimu ishrane kako biste ostali na dobrom putu i uspjeli da budete siti i vitki.

Kako pređu četrdesete godine mnogim ženama postaje teže da izgube višak kilograma. Značajnu ulogu igraju i hormonske promjene koje prati i menopauza. Međutim uz određene korekcije moguće je postići i brže topljenje kilograma odnosno sagorijevanje masti.

Nutricionista Lisa Young preporučuje pet namirnica koje bi trebalo jesti za brži gubitak viška kilograma nakon što napunite 40 godina:

1. Bobičasto voće
Bobičasto voće je bogato vodom, antioksidantima i fitohemikalijama. Generalno voće sadrži veliku količinu hranljivih materija i može da podstakne gubitak težine. Maline, kupine, borovnice i ribizle su odlični saveznici u mršavljenju. Možete ih dodati u jogurt, smuti ili ovsenu kašu i sa malo meda ih pojesti kao zdravu užinu.

2. Avokado
Pojedine studije su pokazale kako ljudi koji jedu avokado uz ručak imaju osjećaj sitosti i do narednih pet sati. Pored visokog sadržaja vode avokado koji tehnički spada u voće takođe sadrži vlakna koja nisu kalorična.

3. Orašasti plodovi i sjemenke
Kad ih konzumirate u umjerenim količinama, orašasti plodovi i sjemenke su izuzetno zdrava i lagana užina koja se odlično uklapa u dijetetski režim. Sadrže vlakna, proteine i zdrave masti. Nutricionisti preporučuju konzumiranje oraha, badema, lešnika, semenki golice i suncokreta u okviru režima ishrane, koji dovodi do topljenja masnih naslaga i gubitka viška kilograma.

4. Laneno seme
Lan je izvanredan izvor omega-3 masnih kiselina i ujedno je veoma bogat vlaknima. Konzumiranje oko 30 grama vlakana dnevno može da podrži vaše napore da izgubite višak kilograma.

5. Kiseli kupus
Kiseli kupus ne sadrži mnogo kalorija i ujedno je prepun vlakana, što podstiče osjećaj sitosti. Pored toga, probiotici koje kiseli kupus sadrži mogu da smanje apsorpciju masti. Ova ukusna namirnica sadrži i probiotike i prebiotike. Ukoliko uključite kiseli kupus u ishranu, ne samo da ćete brže izgubiti višak kilograma, već ćete i unijeti u organizam ključne hranljive materije kao što su gvožđe, folna kiselina, vitamin C, mangan, bakar i kalijum.

(Ajdin B.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.