7.5.2023. 9:50
0
Želite se riješiti nadutosti? Dijetetičarka otkriva što vam u tome može pomoći
FOTO: Ilustracija
Nadutost je vrlo neugodno stanje koje nas često može dovesti u probleme, ali i uzrokovati jake bolove koji mogu ometati svakodnevno funkcioniranje pojedinca.

Međutim, registrirana dijetetičarka Molly Hembree za portal Eat This izdvojila je nekoliko stvari za koje vjeruje da pozitivno djeluju protiv nadutosti i sprječavaju njezinu pojavu.

Kao jednu od najvažnijih stvari dijetetičarka spominje prestanak pušenja. Kako objašnjava, pušenje može dovesti do nadutosti trbuha. Studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Scandinavian Journal of Gastroenterology pokazuje da je pušenje bilo povezano s funkcionalnom nadutošću i zatvorom.

Osim prestanka pušenja, Hembree ističe kako se nadutosti možemo riješiti i izbjegavanjem stresa. Naime, dosadašnja istraživanja otkrila su jasnu poveznicu između velikih količina stresa i nadutosti, odnosno probavnih problema općenito.

Stres je naročito štetan za one ljude koji pate od sindroma iritabilnog crijeva jer kod njih mentalni stres može stvoriti grčeve u debelom crijevu, što dovodi do nelagode, bolova i nadutosti.

Dijetetičarka također ističe važnost izbjegavanja onih namirnica za koje je poznato da uzrokuju nadutost. To su najčešće pržena hrana, mlijeko i mliječni proizvodi, namirnice bogate rafiniranim šećerom i određeno povrće poput brokule, cvjetače, prokulica ili kelja.

Isto tako, istraživanja su pokazala da nadutost možemo spriječiti izbjegavanjem konzumiranja gaziranih pića, bilo da je riječ o slatkim pićima ili gaziranoj vodi s okusom. Ugljikov dioksid u ovim pićima povećava volumen želuca i stimulira receptore istezanja, što dovodi do epigastrične nelagode, prepoznate kao nadutost, prenosi Index.hr.




(A.R.)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.