8.6.2023. 12:49
0
Kako usporiti starenje: Riječ je o jednom bitnom organu
FOTO: Pixabay/Ilustracija
Jedna od mnogih namijenjenih uloga ženama je i ona o njenom izgledu. Kako se brinuti za svoje tijelo i očuvati zdravlje i mladenački izgled? Gdje su granice lijepog i je li prirodno u modi? O Anti-ageing tretmanima i zdravom starenju ali i kod muškaraca i žena, za N1 govorio je dr. Omar Nuhić – ljekar i nutricionista.

Iako je medijski učestalije da se starenje asocijativno veže za žene, svi imamo jednak problem.

Žene više vode računa o svom izgledu, mada se u zadnje vrijeme i taj trend mijenja.

Osnova brige o tom izgledu treba biti da vodimo računa o onome što jedemo i onome što nanosimo na kožu.

Jedno od istraživanja pokazuje da žena dnevno nanosi više od 300 hemikalija na lice koje uništavaju estrogen i progesteron i samim tim, dolazi do ubrzanog starenja.

“Moramo tretirati tijelo biološki. Smatram da tijelo svakako ima svoj interni sat i često možete vidjeti kako osobe koje imaju 50 godina izgledaju kao da imaju 70 i obrnuto“, kazao je Nuhić.

Ključ tog procesa je u krajevima DNK. Doktor ističe da tu imamo tzv. talomere kao čepove DNK koji prestavljaju biološku starost našeg tijela. Možemo imati 50 godina, ali da naše ćelije rade kao da nam je 30. Nuhić dodaje da ljudi rade neke stvari svjesno ili nesvjesno koje produžavaju ove krajeve DNK. Što rezultira da njihove biološke godine su znatno mlađe nego kod drugih ljudi.

Kako sporije stariti?

Doktor Nuhić nam je konkretne savjete kako prirodno usporiti starenje.

1. Fizička aktivnost: prvenstveno trebamo obratiti pažnju na fizičku aktivnost koja bi trebala da bude sastavni dio naše svakodnevnice. Ne mora to uvijek biti trening, naglašava Nuhić, može to biti i šetnja, 30-40 miunuta, ali ta šetnja bi trebala biti relaksirajuće oblika: nikako na telefonu ili sa slušalicama.

“Na taj način stimulišemo cirkadijalni ritam – interni sat tijela koji luči hormone”, rekao je doktor.

2. Hrana: moramo imati kvalitetnu ishranu, bogatu vlaknima, bogatu povrćem, svakako i proteinima shodno našoj kilaži. Svaku funkciju u tijelu čine proteini.

3. San: moramo imati kvalitetan san ako želimo imati zdravo starenje. Potrebno je uskladiti ritam ustajanja i ritam spavanja. Trebamo nastojiti leći svaku veče u isto vrijeme ukoliko je moguće. Ako ne možemo, onda bar trebamo pokušati nadoknaditi taj san ali ne smijemo zamijeniti dan za noć jer to ubrzava proces starenja.

“Hormon rasta, melatonin, ne može se lučiti ako ga niste lučili od 22 do 2 sata otrpilike. To je vrijeme kada se oni luče“, istaknuo je Nuhić za N1.

Šta iznutra pospješuje starenje?

Jedna od stvari o kojoj treba brinuti kada je u pitanju proces starenja jesu crijeva. Crijeva su ta koja stimulišu gradnju i razgradnju hormona. Konkretne bakterije iz crijeva mogu pojačano vraćati estrogen u krvotok što pogoršava stanje pogotovo kod žene.

Nuhić dodaje da estrogen i progesteron kod žena imaju protektivnu funkciju: naročito za kardiovaskularni sistem. Oni su ti hormoni koji regulišu menopauzu i sve ostale metaboličke funkcije.

Jedan od vodećih problema jeste to što često unosimo sintetički estrogen koji dolazi iz plastike, prskane hrane ili pesticida. Sintetički estrogen je taj koji zarotira cijeli sistem: mi imamo dovoljnu količinu estrogena, ali problem je njegova razgradnja. Prirodni estrogen nastoji zadržati tu lošu formu jer tijelo blokira proizvodnju novog estrogena. Ako želimo provjeriti estrogen u organizmu, moramo znati o kojem estrogenu pričamo.

Nuhić dalje objašnjava da se učinak može vidjeti na nivou holesterola. Bilo kakva promjena da se desi u tijelu potrebno je provjeriti da li je nivo holesterola porastao.

Doktor kaže, da se najbolje vidi iz analize urina i analize pljuvačke.

Djelovanje hormona

Jedan od jasnih pokazatelja hormonalne disfunkcije jesu bolovi u toku menstruacije. Doktor je naglašava da bolovi tokom ciklusa nisu uvijek normalna pojava.

Prvo označava da hormonalni sistem ne radi kako treba: imamo ili pretjerano lučenje stvari ili premalo. I to je upravo indikator da nešto nije u redu sa hormonima.

Nadalje, žena treba obratiti pažnju na simptomatsku manifestaciju: ako ima glavobolju, pojačano znojenje, osjet znoja ili labilnu gojaznost – to su znakovi poremećenog kortizola “i nije uvijek štitna uzročnik”, dodaje on.

Nuhić ističe da je proces starenja univerzalno pospješen stilom modernog života.

“Hornična varijanta, neredovan san… dolaskom tehnologije zanemarili smo naše tijelo“, naglasio je Nuhić.

Izvana ili iznutra?

Za bolji izgled i usporavanje starenje nije uvijek hirurški tretman rješenje jer niste riješili (gore spomenuta) crijeva koja su uzrok starenja.

“Kada imate poremećen integritet crijeva, materije koje luče loše bakterije u sistem dovode do toga da se raspadnu”, rekao je doktor i dodao da te loše materije iz crijeva napadaju kognitivne funkcije, dovode do promjene raspoloženja, masne jetre i drugih anomalija…

Rješenje je: zacijeliti crijeva prvo.

Što se tiče estetskih zahvata, Nuhić kaže da je najbolja opcija matične ćelije jer imaju najmanje loših efekata. Botoks, hijaluronska kiselina, nisu dugoročna opcija.

“Ako starimo izvana, znači da starimo iznutra“, zaključio je doktor.

Za kraj je dodao da je najprirodnija stvar da čovjek bude onakav kakav jeste i da radi na sebi iznutra jer će se svako osjećati bolje ako radimo na sebi u kompletu, a ne po dijelovima. “To je isto da sadite na zemlji koja nije uzorana. Šta će roditi uopšte“, pita se on. Tijelu je potrebno samo vratiti balans.

Ako želimo preventovati starenje moramo se brinuti o hormonima: ubacimo više vlakana, više povrća, manje jedimo fast food varijante koje imaju trans masti koje ubrzavaju starenje. Sve je u našim rukama.

(Erna H.) 

STARENJE
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.