12.10.2017. 17:50
Novi Faraon Egipta: Izraelska zastava neće biti viđena u Ligi šampiona, postići ću gol i pobijediti
Scena za nezaborav, za historiju! Salah u 95. minutu sa kreča i Egipat je na Mundijalu poslije 28 godina! Ludnica u Aleksandriji, Faraoni na Svjetskom prvenstvu u posljednjoj sekundi utakmice.

Egipat je zaista bio u transu. Pobjeda nad Kongom odvela je Egipat na Svjetsko prvenstvo prvi put nakon 1990. godine, pobjeda do koje su Egipćani došli najviše zahvaljujući svom najboljem igraču.

Salah je prvi gol postigao u 63. minuti i činilo se da će Egipat nakon 28 godina napokon ugledati svjetla Mundijala, ali tada se ukazao Arnold Buke. Igrala se 86. minuta kada je Buke izjednačio rezultat. Teško je riječima opisati izraz lica svakog egipatskog navijača i igrača na terenu u tom trenutku, ali penal u 95. minuti ostat će upamćen u historiji egipatskog nogometa.

Kada sudija pokazao na bijelu tačku, stadion je proključao, komentator poludio, baš kao da je lopta već završila u mreži Konga. Ali taj zadatak je tek trebalo ispuniti, a odgovornost je pripala najboljem, a i kako bi drugačije.

Salah je pogodio. Stadion je ekplodirao.

Činilo se da će se utakmica završiti bez pobjednika, da velika žurka u Aleksandriji neće biti upotpunjena zlatnom pobjedom, ali Mohamed Salah je mislio drugačije.

Junaci su svi igrači Egipta, ali jedan se posebno ističe, egipatski Messi, Mohamed Salah.




Počeo je od nule, a njegova porodica mu je puno pomogla, sanjao je da igra u Evropi, čak i prije Al-Mokawloona, njegovog prvog kluba,  rekao je kako je uvijek najviše je gledao Englesku Premier Ligu, a njegovi omiljeni igrači bili su Zinedine Zidane i Luis Figo.

Na početku karijere se izdvajao od ostalih, možda ne toliko po svom fudbalskom znanju, koliko po svom karakteru. Tu razliku najbolje je opisao jedan od njegovih prvih trenera, Said Al Shesheni, koji je “Salu” trenirao u uzrastu od 16 do 17 godina.

"Mohamed je u početku igrao na poziciji lijevog bočnog igrača. Sjećam se da smo igrali protiv veoma jakog protivnika, kojeg smo na kraju utakmice pobjedili sa 4:0. Bio je to historijski uspjeh za naš tim i zbog toga su svi bili neizmjerno sretni. Svi osim Sale, on je plakao. Plakao je jer u toj historijskoj pobjedi nije postigao pogodak. Tada sam shvatio njegovu strast za fudbalom i za postizanjem golova, to ga je izdvajalo od drugih. Tada sam odlučio da mu u nardenim takmicama pružim više prilike u napadu, što se na raju odrazilo dobro na njegovu karijeru", rekao je Al Shesheni.

Salah se nakon toga preselio u prvu ekipu, gdje ga je dočekao trener Mohameda Abdelaziza, poznatiji kao "Zizo", koji je Salu opisao kao  diciplinovanog momka i na terenu i van njega.

"Bio je nevjerovatno brz. Sa njim radili posebne treninge. U početku je dosta dugo držao loptu u svojim nogama, što mu nije dozvoljavalo da u potpunosti iskoristi svoju brzinu. Nakon jedne uspješne sezone postao je glavni igrač u timu.  Rekao samo mu da ne ograničava svoje ambicije, nego da napreduje. Cilj mu je bio igranje u Evropi, a do tog cilja je na kraju i stigao", rekao je Zizo.


Said Al Shesheni(lijevo) i Mohamed Abdelaziz "Zizo"(sredina)

Evropsku karijeru započeo je u Baselu sa kojim je osvojio titulu prvaka. Nogometni svijet ga je posebno zapamtio u utakamici kvalifikacija za Ligu prvaka 2013. godine kada se Basel susreo sa izraelskim Maccabijem.

“U mojim mislim igrat ću u Palestini, a ne Izraelu, postići ću gol i pobijediti. Izraelska zastava neće biti viđena u Ligi šampiona”, izjavio je prije dvoboja sa Izraelcima.


Svoje obećanje je ispunio, nakon dvije utakmice Basel je bio uspješniji od Maccabija.




Salah ima običaj da nakon svakog postignutog gola učini sedždu, a ovo nije bio jedini put da je pokazao poštovanje prema muslimanskom narodu u svijetu, pa je tako dok je nosio dres Fiorentine donirao 60.000 eura za izgradnju džamija u Italiji. Iako se nije dugo zadržao u Firenci, zbog svog umijeća na terenu navijači su ga prozvali ‘Ljubičastim Faraonom’.




Pored Basela i Fiorentine nastupao je još za Chelsea, Romu, a trenutno je član engleskog Liverpoola.

Na kraju recimo da je Salah uradio sve kako bi Egipat odveo na Svjetsko prvenstvo, podario svom narodu nezaboravne trenutke slavlja, omogućio Esamu El-Hadariju, neuništivom golmanu koji je branio za Egipat, da idućega ljeta u Rusiji s 45 godina i šest mjeseci postane najstariji fudbaler u historiji svjetskih prvenstava. Bez sumnje, on je novi heroj zemlje, on je novi Faraon Egipta.

 

Novinar: Admir Oručević

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana