28.5.2019. 13:46
Kako je u aferi stoljeća 'Bosanka' nasamarila austrijsku vladu: Klopka, klopka, ovo je je totalna klopka...Ma, nije to klopka! Novinari su poznati kao najgore kurve na svijetu
Heinz-Christian Strache koji je bio prisiljen odstupiti s mjesta potpredsjednika austrijske vlade i čelnika krajnje desničarske Slobodarske stranke (FPOe) prije sedmicu dana zbog objavljene videosnimke, osigurao je mjesto u Europskom parlamentu, objavila je u ponedjeljak austrijska novinska agencija APA.

Strache je ostao na kandidacijskoj listi svoje stranke za europske izbore, iako na posljednjem mjestu, 42. mjestu. Preliminarni rezultati pokazuju kako je Slobodarska stranka osigurala samo tri mandata.

Međutim, austrijski izborni zakon omogućuje biračima da daju preferencijalni glas jednom kandidatu na izabranoj listi, a ako taj kandidat dobije dovoljno podrške, može osigurati mjesto u EP-u.

Očito mu video afera nije previše naštetila. Podsjetimo, on i kolega iz austrijske Slobodarske stranke (FPÖ), Johann Gudenus, su snimljeni u vili na Ibizi kako blate premijera, dogovaraju kupovinu novina i objašnjavaju navodnoj nećakinji oligarha kako da zaobiđe zakon i investira novac u njihovu stranku, prenose 24sata.hr.

Tužioci u Beču navoda da istražuju slučaj s objavljenom videosnimkom "u više smjerova". 


Ko je neimenovana 'Bosanka' sa snimka?

Austrijski list 'Kornen Zeitung' navodi da je na snimcima koji su nastali na Ibzi u julu 2017. godine sa Stracheom, njegovim saradnikom Johanom Gudensom i njegovom suprugom Tajanom nije nikakva Ruskinja kako se mislilo, nego studentica poljoprivrede iz Bosne, koja govori četiri strana jezika, od kojih izvorno Ruski.

Ovaj list  još piše da je Bosanka dobila posao da odglumi bogatu Ruskinju prvenstveno jer je bila tip djevojke koji se sviđa Stracheu. Identitet neimenovane studentice teško će biti ikada otkriven. Za svoj 'performans' navodno je dobila 6000 i 7.000 eura.

Tema razgovora na kompromitirajućim snimcima bio je i pomenuti list 'Kronen Zeitung'. Strache je govorio da bi Rusi nad tim listom mogli preuzeti kontrolu kako bi dali podršku njegovoj stranci. Također, ovaj list tvrdi da je jedno njemačko udruženje, čije ime nije navedeno, kompromitirajući video kupilo za 600.000 eura od osoba koje su ga snimile.


Alkohol učinio svoje


Christian Strache očito je bio pod utjecajem već nekoliko sati pijanke u što se izrodio sastanak s navodnom "nećakinjom ruskog oligarha" i brbljao je bez ikakvog osigurača o svojim planovima. S druge strane stajao je Johann Gudenus i povremeno, također pijan, nastojao slijediti razinu Stracheovih lupetanja. U sredini snimke vidi se da između njih sjedi mlađa žena, duge plave kose, Gudenusova supruga. S tupim izrazom na licu. Dosađivala se. Povremeno možda i nervirala. Sticao se dojam da je skoro pa kolutala očima. 

Der Standard otkriva da je u velikom dijelu snimke koji nije javno objavljen, u jednom trenutku upitala: "Nije li ovo možda klopka?" Na te njene riječi nisu se obazirali niti njen suprug Gudenus, još manje Strache. 

Uglavnom, pijanom Stracheu u toj vili na Ibizi, nakon šest sati brutalnog samosramoćenja, ipak se upalila lampica. 

"Klopka, klopka, to je totalna klopka", kazao je Strache. 

"Ma, nije to klopka", umirivao ga je Gudenus.

Govoreći Ruskinji ili navodnoj Bosanki o planu da uoči izbora ona preuzme 'Kronen Zeitung' i da naglim navijanjem za FPÖ lansira glasove za tu desničarsku stranku u nebo, on je rekao da se to može postići lako: "Tri, četiri čovjeka potjeraš, tri, četiri nova dovedeš i to je to!" Pa je onda još rekao da su "novinari ionako poznati kao najgore kurve na svijetu"





Sudeći po napisima u 'Kronen Zeitung', novinari mu to ne praštaju. Jer to se odnosilo najviše na njih. Govorio je dalje i o planovima da čim FPÖ ugrabi vlast, kreću u privatizaciju državnih medija. "Želimo izgraditi medijsko okruženje kako je to napravio Orban", otvoreno je rekao.

Strache trenutno odbacuje svaku sugestiju da je počinio bilo kakve nezakonitosti i okrivio je alkohol za svoje ponašanje te noći. 'To je bio tipičan mačo razgovor izazvan alkoholom, i da, vjerojatno sam pokušavao impresionirati atraktivnu ženu', rekao je Strache, priznajući da je 'to bilo glupo, neodgovorno i pogrešno'. Tužioci u Beču navoda da istražuju slučaj s objavljenom videosnimkom "u više smjerova". 


Susreti sa Dodikom

Uz Strachea se na snimci kao što  pojavljuje šef zastupničkog kluba FPÖ-a Surpuga  Johanna Gudenusa Tajana, rođena Tajčić, potiče iz srpske porodice iz Hrvatske, a s porodicom je nakon početka rata 1992. izbjegla u Banju Luku te se kasnije preselila u Beč. Brak s Tajanom drugi je za 42-godišnjeg Johanna Gudenusa, a sa Srpkinjom ima dijete. Njihova veza česta je tema tabloidnih magazina u Austriji. Iako su se općinski vjenčali 2016., iduće godine organizirali su tradicionalno pravoslavno vjenčanje u Hramu Hrista Spasitelja u središtu Banje Luke, a jedan od gostiju bio im je i Milorad Dodik, s kojim se, kako navodi dalje Deutsche Welle, Gudenus često susreće. Upravo zbog toga austrijski mediji često su pisali o vezama FPÖ-a sa srpskim i ruskim političarima. Prošle godine na obilježavanju spornog Dana Republike Srpske Dodik je predao odlikovanje Gudenusu, ali i Stracheu, koji nije mogao doći. 

Strache je često iskazivao stav kako bi RS trebala sama odlučiti želi li ostati u sklopu Bosne i Hercegovine ili krenuti u pravcu drugačijeg samoopredjeljenja i odluke o suverenitetu. "I Srbi i Hrvati bi trebali dobiti pravo da o tome odlučuju, pa možda i da im se omogući spajanje sa Srbijom ili Hrvatskom uz promjenu državnih granica", izjavio je Strache.

Slične stavove ima i Gudenus kojega beogradski mediji nazivaju srpskim zetom.

S druge strane, o političkim stavovima Tatjane Gudenus malo se zna. Rijetko iznosi svoje stavove na društvenim mrežama, ali jednom je prilikom priznala da joj je najveći strah novi rat na Balkanu.

"Ne dozvolimo da državom vladaju loši đaci: nepismeni političari, korumpirani direktori i starlete. Borimo se, ali zajedno: protiv tih koji bi da se ponovo međusobno uništavamo, tj. samouništavamo. Ne dozvolimo da nam govore da je nemoguća saradnja Beograda, Zagreba i Sarajeva, jer grad čine ljudi, a ljude tih gradova povezuju ne samo isti strahovi i problemi, već i isti mentalitet, smisao za humor i jezik. Raspali smo se u državice, čuvajmo bar njih", napisala je svojevremeno Tajana.

Iako nije jasno do koje je mjere Tajana Gudenus upućena u rad svog supruga, činjenica da su pred njom suprug i Strache govorili o preuzimanju medija i sumnjivim stranačkim donacijama govori da je bila vrlo upućena, piše Deutsche Welle.


(Admir Oručević)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana