15.10.2019. 11:20
Evo koliko bh. političari imaju staža u vojsci: Bakira i Fahre ni na mapi, Komšić 1.475 dana, Ćović 1.410 dana, Konaković...
U skladu sa Zakonom o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica, 8. oktobra je objavljen Jedinstveni registar boraca na web stranici Federalnog ministarstva za pitanja boraca i odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Potvrdio je to resorni ministar Salko Bukvarević, navodeći da je zbog velikog broja posjeta danas došlo do poteškoća u pristupanju Registru putem linka na oficijelnoj stranici ministarstva.

Jedinstveni registar boraca, možete pogledati OVDJE.

- Ukupno je 593.597 osoba koje su provele u Oružanim snagama BiH od jednog dana do kompletnog perioda. Dakle, pripadnika Armije RBiH je 382.263, HVO-a 194.815 i pripadnika MUP-a RBiH 19.923 – istakao je Bukvarević.

Na pitanje o legalnosti objavljivanja ličnih podataka, Bukvarević je istakao da su u registru navedeni osnovni podaci bez matičnih brojeva.

"Dakle to je prezime, ime oca i ime, broj dana provredenih u oružanim snagama, kao i podaci kojoj formaciji borac pripada. Također navodi se i datum, te mjesto rođenja. Tako je bilo i predviđeno pomenutim Zakonom, rekao je Bukvarević

Podaci na web stranici Ministarstva su onakvi kakve je definisao Zakon o pravima demoblisanih boraca (ime i prezime, datum i godina rođenja, broj dana provedenih u OS BiH i komponenta kojoj je pripadao pripadnik OS).

To su, pojašnjava Bukvarević, podaci koje je Ministarstvo obradilo u prošloj godini, te su stavljeni javnosti na uvid putem Registra. Također, na osnovu Zakona urađen je i Pravilnik o objavi Registra.

- Drugu korak je da se u Registar unesu i podaci – ko je bio u borbenom dijelu Oružanih snaga, a ko je bio u logističkim bazama, pozadinskim jedinicama, namjenskoj industriji, civilnoj zaštiti i slično. Rok za dopunu Registra je šest mjeseci. U Ministarstvu intenzivno radimo na tome, te vjerujemo da ćemo i ovaj rok ispuniti bez nekih većih problema - naveo je Bukvarević.

Podvukao je da borce najviše interesuje upravo taj omjer "borbeni i neborbeni dio" jer žele na osnovu toga pokrenuti određene izmjene i dopune Zakona o pravima demobilisanih boraca gdje traže prava za demobilisane branioce koji su bili u direktnim borbama.

Inače, svi podaci u Registru, napomenuo je Bukvarević, podložni su izmjenama i dopunama. Ministarstvo će i dalje izvršavati svoju obaveze da svakodnevno ažurira podatke u boračkom Registru, prenosi fena.


Koliko političari imaju staža u vojsci

U jedinstvenom boračkom registru objavljeni su podaci o broju dana koje su domaći političari proveli u Armiji Republike Bosne i Hercegovine (Armija RBiH) i Hrvatskom vijeću obrane (HVO) za vrijeme agresije na našu zemlju. Prema podacima iz registra koji je kreiralo Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata, predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić proveo je 1.428 dana u Armiji RBiH, dok je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara proveo 1.470 dana u HVO-u.

Federalnom ministaru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salki Bukvareviću evidentirano je 1.249 dana (200 u Patriotskoj ligi i 1.049 u Armiji RBiH), predsjedavajućem Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Mirsadu Zaimoviću 390 dana u Armiji RBiH, a ministrici odbrane BiH Marini Pendeš 1.470 dana u HVO-u.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić proveo je 1.475 dana u Armiji RBiH, dok je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Šefik Džaferović proveo 647 dana u Armiji RBiH.

Ukupno 120 dana u HVO-u provela je zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto, a njen stranački šef i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović proveo je u HVO-u 1.410 dana.

Predsjednik SDP-a BiH i zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Nermin Nikšić ima evidentirano 738 dana u Armiji RBiH, predsjednik Naroda i pravde i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković 1.475 dana u Armiji RBiH, a gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović 1.468 dana u Armiji RBiH.

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić proveo je 1.159 dana u Armiji RBiH, potpredsjednik bh. entiteta FBiH Milan Dunović 984 dana u Armiji RBiH, a bivši zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Sadik Ahmetović 1.466 dana u Armiji RBiH. Potpredsjednica FBiH i SDA Melika Mahmutbegović provela je 1327 dana u redovima Armije RBiH, prenosi Srna.

U registru su objavljeni podaci koji govore kako je predsjednik PDA i zastupnik u Zastupničkom domu PSBiH Mirsad Kukić proveo 984 dana u vojnim formacijama (195 u Patriotskoj ligi i 789 u Armiji RBiH), šef Kluba zastupnika HDZ-a u Zastupničkom domu PSBiH Nikola Lovrinović 1.230 dana u HVO-u, predsjednik NBL-a i načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić 1.475 dana u Armiji RBiH, ministar za boračka pitanja KS Ismir Jusko 1.475 dana u Ministarstvu unutrašnjih poslova RBiH, a aktuelni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i državni parlamentarac Šemsudin Dedić 739 dana u Armiji RBiH.

U jedinstvenom boračkom registru nema podataka koji se odnose na predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića, ali ni  parlamentarca Halida Genjca.


(Admir Oručević)

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana