19.11.2019. 13:23
"Ovo je prevara iza koje stoji 'građanska mafija', a načelnik Ajnadžić je samo izvršilac! Memo je demagog i u talu je sa načelnikom"
Na sjednici Općinskog vijeća općine Centar sa 18 glasova za, a devet protiv podržana je odluka o prodaji dijela zemljišta u parku Hastahana.

Tokom sjednice zabilježena je burna reakcija Zvonka Bošnjaka iz Mjesne zajednice Marijin Dvor - koji je kazao da je to najveća prevara, te otimačina i pljačka građevinskog zemljišta.

On je istakao kako je "Centralna banka Trojanski konj da se uđe u tu parcelu", prenijelo je Oslobođenje.

Njegovo izlaganje prekinula je Karolina Karačić, predsjednica OV Centar - ocijenivši da Bošnjak "blati vijećnike".

Sulejman Haljevac iz SBB-a dodao je da o gradnji u Hastahani pričaju oni koji se nisu igrali u tom parku u djetinjstvu, kao što je on.

"Borit ćemo se da Hastahana bude savremen i najveći park u zemlju, a hoće li u jednom čošku biti jedna zgrada, to nas ne zanima. Ostalo će biti zelena oaza", kazao je Haljevac.

Vijećnik SDA Velija Katica dodao je da ne vidi ništa sporno u oduzimanju deset posto prostora Hastahane za izgradnju Centralne banke.

"Mislim da bi mnogi mogli promijeniti mišljenje kada bi vidjeli kako bi taj objekat izgledao", rekao je Katica.

Centralna banka BiH već duže vrijeme radi na osiguravanju adekvatnog prostora za smještaj svoje Glavne jedinice Sarajevo, a dio tih aktivnosti je trenutno fokusiran na nabavku adekvatne lokacije na području grada Sarajeva radi izgradnje objekta u skladu sa potrebama banke, a jedna od onih koje su razmatrane jeste i lokacija Hastahana.

Iz CBBiH tvrde da u tom slučaju govore o 10 posto sadašnje površine parka Hastahana, dok bi preostalih 90 posto, prema predloženom regulacionom planu, činila zelena površina.

"Kao što je to bio slučaj i do sada sa svim objektima koje Centralna banka BiH ima i u drugim gradovima Bosne i Hercegovine, namjera naše institucije je da rješenje bude urađeno u skladu sa najvišim profesionalnim standardima, a uz maksimalno uvažavanje stava i želja stanovnika lokalne zajednice", navode iz CBBiH.

Dodaju da vođeni navedenim principima, koji su primijenjeni prilikom planiranja svih njihovih prethodnih investicija, mogu biti sigurni da planirani objekt svojim dizajnom, arhitektonskim rješenjem i spratnošću ni na jedan način neće narušiti planirani koncept prostora na kome bude lociran.

Za Source portal o jučerašnjoj sjednici OV Općine Centar govorio je predsjednik MZ Marijin Dvor Zvonimir Bošnjak. U priloženom video poslušajte šta je rekao.

Podsjetimo, o ovoj temi smo i ranije namjeravali razgovarati i sa načelnikom Općine Centar Nedžadom Ajnadžićem, ali na upit koji smo poslali na adresu ove Općine, do sada nismo dobili nikakav odgovor.

(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana