18.12.2019. 16:31
Otkriven glavni razlog zagađenja zraka u Sarajevu: Rješenje problema košta 40 miliona KM
Čist zrak je osnovni preduvjet za zdravlje, a kvalitet zraka u BiH gradovima se svakim danom pogoršava. Izuzetno visoke vrijednosti Indeksa kvaliteta zraka zabilježene u proteklih danima su razlog za zabrinutost svih građana Sarajeva, a i ostalih bh. gradova u kojima su zabilježene zagađujuće materije.

Iako su zabilježene izuzetno visoke vrijednosti PM 10 čestica, koje se smatraju opasnim za ljudsko zdravlje, to nije rezultiralo odgovarajućim mjerama nadležnih institucija za njihovo smanjenje. 

U cilju podizanja svijesti o važnosti ovog problema, kao i adekvatne reakcije nadležnih institucija u svrhu zaštite zdravlja građana, u prostorijama EU info centra održana je konferencija za medije na kojoj će stručnjaci u ovom polju prezentirali mjere koje treba poduzeti kako bi BIH i KS imali čist zrak.

"Kao rješenje potrebna nam je hitna i masovna akcija zamjene peći. Moramo promijeniti malo propise, standarde, ojačati institucije", naglasio je ekoaktivista Anes Podić.

Na kraju je pojasnio da bi zamjena peći, u periodu od pet godina, u 35.000 domaćinstava u Sarajevu koštala oko 40 miliona KM, a u Tuzli za 13.000 15 miliona KM.

Detalje sa press konferencije pogledajte u priloženom videu.


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Izet Tahirbegović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana