24.2.2020. 13:28
"Ne moram vam ja govoriti koliko je mladih iz BiH završilo u Siriji i Ukrajini zbog informisanja na društvenim mrežama"
Projekat “Jačanje civilnog društva u Bosni i Hercegovini da prepozna i prati online prijetnje na društvenim medijima“ - #PratiOnlinePrepoznajOdmah kojeg implementira NGO Ja bih u EU i Centar za sigurnosne studije BiH za Hedayah, a finansira Evropska unija, zvanično je počeo danas skupom mladih iz cijele Bosne i Hercegovine, njihovih mentora, koordinatora i monitora društvenih medija.

Dio je to projekta "Jačanje civilnog društva u Bosni i Hercegovini da prepozna i prati online prijetnje na društvenim medijima" kojeg implementira nevladina organizacija "Ja bih u EU" i Centar za sigurnosne studije BiH za Hedayah, a finansira Evropska unija.

Aktivnosti projekta bit će usmjerene na identifikaciju trendova govora mržnje i radikalizacije koji vode ka nasilnom ekstremizmu, a također i na edukaciju mladih da nauče prepoznati forme u kojima se pojavljuje takva komunikacija u društvenim medijima.

Voditeljica projekta Azra Selimović pojasnila je da će 80 mladih biti educirano kroz taj program te pet nevladinih organizacija koje će nakon toga znanje prenijeti u lokalnim sredinama.

Metodologija projekta je takva da će se identificirati ključne riječi za praćenje govora mržnje na društvenim mrežama i to ne onih koji se koriste svakodnevno nego onih koje mogu voditi do nasilnog ekstremizma.

Profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Armin Kržalić bit će jedan od mentora projekta, a novinarima je kazao da je važno razviti platformu koja bi pomogla sigurnosnim institucijama da brzo reagiraju i prepoznaju govor mržnje ili informacije koje upućuju na ekstremizam i radikalizam na e-platformi kako bi se one uklonile.

S druge strane, dodaje, to može pomoći i u razmjeni informacija različitih institucija o obavještajnim podacima koje mogu koristiti u preventivne akcije suzbijanja takvih aktivnosti.

Njegov fokus na predavanjima bit će i na nepažljivom izvještavanju medija o ovim problemima jer je takvo izvještavanje doprinijelo terorističkim napadima na zapadu i to od ekstremno desnih grupa..

Iz Omladinskog resursnog centra Tuzla Slobodan Blagovčanin ocijenio da bi mjesta na kojima mladi provode najviše vremena, a to su društvene mreže, trebali početi koristiti na odgovoran način, zbog čega će se upravo u okviru projekta raditi na edukaciji o korištenju alata za rano prepoznavanje govora mržnje i prijetnji poput radikalizma ili nasilnog ekstremizma.

Projekat ima za cilj ojačati otpornost na radikalizaciju koja vodi ekstremizmu i to jačanjem kompetencija civilnog društva u Bosni i Hercegovini, posebno mladih, za praćenje i prepoznavanje online prijetnji, prenosi Fena.


Novinar: Admir Oručević
Snimatelj i montažer: Izet Tahirbegović

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana