26.2.2020. 13:24
Svi pričaju o smrtnim slučajevima, a evo koliko ima izliječenih ljudi u svijetu od koronavirusa
Pretpostavlja se da je koronavirus nastao na jednoj od tržnica sa divljači u Wuhanu. Kineske vlasti privremeno su zabranile prodaju divljih životinja kao odgovor na širenje virusa. Ovo nije prvi put da je na takvim tržnicama nije nastala ovakva bolest, a stručnjaci kažu da vjerovatno nije ni zadnja.

Uprkos mišljenju zdravstvenih dužnosnika da vrijeme inkubacije za Wuhan Coronavirus (COVID-19) iznosi 14 dana, izgleda da bi vrijeme inkubacije za novi koronavirus moglo biti i do 27 dana, što znači da 14-dnevni karantenski period nije dovoljan za obuzdavanje širenja virusa.

Novi koronavirus SARS-CoV-2 je globalni izazov, koji od svakog pojedinačno zahtijeva odgovorno postupanje.

Svaki građanin pojedinačno, ali i firme, institucije i organizacije, mogu da pribjegnu mjerama kako bi se bolje zaštitili od virusa i bili spremni ukoliko dođe da pandemije.

Pripreme za pandemiju koncentrisane su u tri oblasti:

- Cilj je da što manje osoba bude zaraženo

- Privatna domaćinstva bi za slučaj opasnosti trebalo da imaju pripremljene sve stvari neophodne za život


ŠTA SVAKI POJEDINAC MOŽE DA PREDUZME?


Koje konkretne mjere štite mene i druge od infekcije?

- Držite dovoljno odstojanje od oboljelih (jedan do dva metra)

- Perite ruke redovno i temeljno (najmanje dvadeset sekundi sapunom, sve do ručnog zgloba)

- Izbjegavajte rukovanja i zagrljaje

- Razvijte refleks samozaštite: recimo dugmiće u liftu ne pritiskajte vrhovima prstiju, već spoljašnjim dijelom šake

- Izbjegavajte mjesta na kojima je gužva i javne skupove; odredite svoje prioritete

- Manje dodirujte lice ili lica prijatelja i članova porodice

- Naročito je važno da ne dodirujete prstima sluznicu usta, očiju i nosa

- Po potrebi navucite rukavice, perite ih ili ih mijenjajte svakodnevno

- Nemojte da kišete u šaku, već u unutrašnju stranu lakta

- Upotrjebljene papirne maramice brzo odstranite

- Zaštitne maske zdravim osobama pružaju slabu zaštitu. Disanjem maske postaju vlažne i već nakon dvadeset minuta zaštitna barijera gubi dejstvo. Zato bi maske trebalo da koristi samo medicinsko osoblje.


Da li je to dovoljno da se prekine lanac infekcije?

Koronavirus se prenosi kapljično. Virus se razmnožava u grlu. Odatle patogen može lakše da se izbaci nego iz pluća – kihanjem, kašljanjem ili izduvavanjem nosa. Time SARS-CoV-2 može da dospije na površinu, odakle opet može preko ruku da dođe do sluznice i zarazi druge,. prenosi DW.


Panika od koronavirusa

Ne širite paniku, jer i u Wuhanu samo je njih 0,7% pokupilo coronu, a i stariji od 85 godina imaju 99.897 % šansi da ne umru od corone!

Od ionako tako malog broja zaraženih njih 99,8 % mlađih od 40 godina je ozdravilo, 50 i 60 godišnjaci (od svega 0,7 % populacije) imaju 1,3 posto šanse umrijeti. Ako ste stariji od 80 godina, a zaraženi ste COVID-19 virusom i dio ste onih 0,7 posto, šansa da umrete je 14,8 posto. I to samo ako se inficirate sa corona virusom. Čemu onda panika kad od 10.000 Kineza samo njih pet će imati virus, a 9995 neće. Eto koliko je virus zarazan. Opasnost postoji, no posve je nepotrebno stvarati takvu uznemirenost, pišu svjetski mediji.

Poznati hrvatski biolog i imunolog Srećko Sladoljev, napisao je poduži status na svom Facebook profilu, u kojem se osvrće na histeriju koja je zavladala oko koronavirusa.

Zahvaljujući Coroni, službena medicina konačno je iskoračila iz sivila svoje, te pokazala darovitost u drugoj struci – režiranju horora! Ovo što slušamo i gledamo nadmašilo je i Holivud i Diznilend skupa. Dokaz da su uspjeli su svakodnevna pojava: “Zvrnd. Zvrnd” “Halo?” “Doktore Sladoljev, da li je opasno, što nam slijedi, jučer je netko kašljao u kafiću, hoću li umrijeti itd. …” Draga struko, redarstvenici, ministri, političari i ostale neznalice, Corona je uobičajeni “influenza-like” ili gripi-sličan virus kakvi su Homo glupensa u zadnjih 70-ak godina posjetili dvjestotinjak puta. Prvo je SVE bila “gripa” (dijagnosticirala se “odokativno”), zatim semikvalitativno testom za gripu (ili jest ili nije gripa, dakle “gripi slična”). A sada je takva “gripi-slična” Corona dobila svoj “OIB” te je se može pratiti kvalitativnim testom. Uprkos neslušljivom i negledljivom ponašanju struke koja iskače baš iz svake “paštete”, unatoč blokadi škola, kafića, prometnica, kazališta, sportskih borilišta, stavljanja u karantenu cijelih kontinenata i minucioznom praćenju zaliha papirnatih maski (koje su samo vizualni dojam, a nikako fizička zaštita od virusa!!!), jasno je da se radi o uobičajeno neopasnoj epidemiji “gripi – sličnog” virusa, kojeg uz blage simptome preboli 85 posto ljudi. Virus je izrazito prijemčiv jer uz sve mjere opreza “šverca” posvuda, dolazi “niotkud”. To je laiku možda zastrašujuće, ali inteligentnom liječniku sugerira nešto drugo. Uopće ne bi čudilo kada bi se serološkim testovima nakon svega ustanovilo da je na jednog zaraženog (s izraženim simptomima!), dolazilo i deset (možda stotinu!) zaraženih bez simptoma! To su ti “niotkuda” po kruzerima koji u zatvorenom sustavu zaraze tek 10 posto putnika. Kao i kod famozne “svinjske gripe”, piše Sladoljev.


Bolji scenarij

Scenarij je sada znatno, znatno bolji. Kod “svinjske gripe” pogriješili su kada su prebrzo istrčali s cjepivom (napravili su ga prije nego je i izbila epidemija!), a sada su se istrčali sa specifičnom dijagnostikom za Corona virus. Coronu su dijagnosticirali na prvom oboljelom i to u Kini! Kada se epidemija i histerija zaustave, kada se 1,5 milijarde dolara koje je iz američkog proračuna zatražio predsjednik Trump realizira u cjepivima (za što su u 2019. godini ishođena patentna prava!), tada će se moći serološki dokazati jesam li bio u pravu ili ne. Na kraju, znate li da je u razdoblju u kojem je “od Corone” umrlo tisuću ljudi, od malarije umrlo 50 PUTA više? Mirno spavajte. A “neovisni kontrolori” neka rade svoj posao! – zaključuje poznati hrvatski imunolog i biolog.

Epidemija koronavirusa koja je potekla iz kineskog grada Vuhana može da se smatra prvom “infodemijom”. Ovu kovanicu riječi informacija i epidemija prva je iskoristila Svjetska zdravstvena organizacija. U izveštaju 2. februara nazvala je novi korona virus “velikom infodemijom”, referišući se na “prekobrojnost informacija, od kojih su neke tačne, a neke ne, zbog kojih je ljudima teško da pronađu vjerodostojne izvore i pouzdane smjernice kada im trebaju, prenosi Blic.

Treba nam vakcina protiv dezinformacija, rekao je dr Mike Rayan, načelnik programa za zdravstvena vanredna stanja Svjetske zdravstvene organizacije na konferenciji za medije prošlog mjeseca.


Koliko ima izliječenih 

Osim što skoro svakodnevno možemo čitati ili čuti informacije o broju umrlih i zaraženih, rijetko gdje smo imali priliku pročitati podatke o tome koliko se zaraženih širom svijeta uspjelo potpuno oporaviti od koronavirusa. Podatke o broju oboljelih, ali izliječenih možete pročitati OVDJE.

Internetom kurže snimci na kojima su prikazani stanovnici Kine koji na ulicama namjerno šire koronavirus. Koliko su ovi snimci relevantni procijenite sami.
(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana