27.5.2020. 13:13
Vlasnik sarajevkog kluba 'Walter' za Source: Premalo je 50 ljudi za klubove, jer tu nema atmosfere
Sjednica Federalnog štaba civilne zaštite trebala bi biti održana danas, a kako je to medijima najavio član Štaba i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović bit će donesene nove naredbe kojim se otvaraju tržni centri i omogućava rad ugostiteljskih objekata i u unutrašnjosti.

Do sada su mogli raditi samo ugostitelji koji su imali ljetne bašte ili terase. Inače, sve naredbe Štaba s rokom važenja su do 30. maja. Nakon što se omogući otvaranje i rad centara i ugostiteljskih objekata bit će propisane posebne mjere i preporuke za građane. 

Zbog pozitivne epidemiološke slike uslijedit će dodatno popuštanje mjera pa se očekuje otvaranje i javnih bazena. Kada je riječ o nošenju maski ta će naredba ostati do daljnjeg u primjeni kao i održavanje socijalne distance.  

Rad objekata u unutrašnjosti mogao bi biti ograničen novom odlukom. Tačnije, predviđeno je da se  unutar jednog objekta ne smije nalaziti više od 50 ljudi.

Nakon što se krenulo sa ublažavanjem mjera, iz Porezne uprave FBiH svim ugostiteljima je dostavljen poziv da obavezno prijave sve zaposlene radnike, jer su u protivnom propisane krivične sankcije.

Saopštenje Porezne uprave upućeno ugostiteljima prenosimo vam u cjelosti:


Poziv poreznim obveznicima da prijave radnike

Poštovani porezni obveznici,

prema vašim odjavama i prijavama zaposlenika Porezna uprava Federacije BiH je u periodu od 16.03.2020. godine do 15.05.2020. godine obradila ukupno 59.878 prijava i odjava, od čega se 16.631 odnosi na prijave zaposlenih, a 43.247 na odjave zaposlenih iz jedinstvenog sistema. 

Sve vaše prijave i odjave su u konačnici imale za rezultat smanjenje broja zaposlenih za 25.638. Zadnjih 5 dana trend smanjenja broja zaposlenih je stao i u periodu od 05.05.2020. godine do 15.05.2020. godine imamo povećanje broja zaposlenih za 831, na čemu vam se iskreno zahvaljujemo.

Obavještavamo vas da će Porezna uprava Federacije BiH od 21.05.2020. godine na cijelom područuju FBiH provoditi intenzivne kontrole - brze akcije s ciljem provjere da li su radnici prijavljeni, da li se izdaju računi i da li se djelatnost obavlja na osnovu izvršene registracije kod nadležnog organa.

U vezi sa planiranim kontrolama podsjećamo vas da je Zakonom o jedinstvenom sistemu registracije, kontrole i naplate doprinosa, propisano da je poslodavac dužan prijaviti zaposlenika najkasnije dan prije nego što zaposlenik počne raditi. U slučaju neprijavljivanja radnika za poslodavca - pravno lice je propisana novčana kazna u iznosu od 5.000,00 do 100.000,00 KM, i za odgovorno lice u pravnom licu novčana kazna od 3.000,00 do 20.000,00 KM, za poduzetnika je propisana novčana kazna od 2.000,00 do 20.000,00 KM. Pored novčane kazne počiniocu prekršaja može se izreći i zabrana vršenja djelatnosti u periodu do šest mjeseci s ciljem sprečavanja budućeg činjenja prekršaja. Također, Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH za neizdavanje računa ili obavljanje djelatnosti bez rješenja za rad, za posdavca - pravno lice propisana je novčana kazna u iznosu od 3.000,00 do 30.000,00 KM, za odgovorno lice u pravnom licu novčana kazna od 500,00 do 3.000,00 KM i za fizičko lice novčana kazna u iznosu od 500,00 do 5.000,00 KM.

U svim slučajevima ukoliko inspektori Porezne uprave Federacije BiH utvrde: da djelatnost obavljate bez dozvole, da imate neprijavljene radnike, da neevidentirate promet preko fiskalnih uređaja, da poslujete s robom kojoj se ne zna porijeklo, izvršit  će se pečaćenje vaših poslovnih objekata. Poslovni objekti koji zbog utvrđenih nepravilnosti budu zapečaćeni u toku inspekcijskog nadzora, zbog nastale situacije izazvane pandemijom virusa COVID19 i smanjenog broja insepktora, neće po otklanjanju utvrđenih nepravilnosti biti brzo otpečaćeni kao što je to bio slučaj do sada.

Obzirom da Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj kažnjavanje već razvoj transparentnih i partnerskih odnosa, cilj nam je da svaki porezni obveznik ispunjava svoje obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, zato vas pozivamo da prije naših kontrola koje počinju 21.05.2020. godine prijavite svakog radnika i da svoje poslovanje uskladite sa važećim propisima. Vaš teško zarađeni novac koriste za: unapređenje poslovanja, investicije, razvoj i isplatu plaća zaposlenicima, a ne na plaćanje kazni. 

Porezna uprava će na sve načine pomagati porezne obveznike koji pokazuju da žele  izvršavati  svoje porezne obaveze i pokazati odlučnost za preduzimanje svih mjera prema onima koji svoje obaveze žele izbjeći i tako ih usmjeriti na zakonito postupanje. 

Vaša Porezna uprava FBiH

Telefonski smo razgovarali sa Muamerom Helaćom, sarajevskim ugostiteljem i jednim od vlasnika sarajevskog noćnog kluba 'Walter'. U priloženom videu poslušajte šta je rekao za naš portal.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana