11.9.2020. 11:20
Luna park u Sarajevu radi punom parom, nezadovoljni građani negoduju: Ne šaljemo djecu u školu, a ona se okupljaju u Luna parku!
Luna park i ove godine postavljen je Sarajevu na lokalitetu Alipašinog polja u blizini BHRT servisa.

Kao i svake godine, svojim raznovrsnim sadržajem privlači brojne posjetioce. Pa tako možemo vidjeti roditelje sa djecom, mlade ljude i mnoge druge, koji na ovaj način se žele malo opustiti i skrenuti misli sa negativnih stvari koje nas budimo iskreni svakodnevno okružuju.

Ipak, s obzirom da trenutnu epidemilošku situaciju u BiH i glavnom gradu, grupa anonimnih građana na adresu našeg portala poslala je mail u kojem izražavaju svoje nezadvoljstvo zbog ovakvog vida okupljanja velikog broja ljudi na jednom mjestu.

Njihov mail prenosimo vam u cjelosti:

"Na lokalitetu naselja Alipašino polje, Općina Novi Grad, na zemljišnoj površini koju iznajmljuje Javni rtv sistem BiH /BHRT/ uspostavljen je i radi kompleks luna parka. Vodeći se individulnom i kolektivnom odgovornošću grupa građana, ovim putem, želi iskazati, kako svoje zaprepaštenje tako i inicirati nadležne službe na aktivnost kontrole subjekta koji u trenutoj epidemiološkoj i zdravstvenoj situaciji u BiH organizira ovaj vid javnog okupljanja, javne manifestacije i privredne djelatnosti te institucije koja je dozvolila ovaj vid djelatnosti u izrazito rizičnom kontekstu.

Ovim putem izražavamo svoje nezadovoljstvo činjenicom da su najmlađi stanovnici ovog grada i omladina, učenici i studenti, u cilju prevencije širenja COVID-a, osujećeni normaliziranih školskih, nastavnih i akademskih procesa, a izloženi prilici okupljanja u luna parku čiji su po inerciji najveći korisnici. Kao roditelj djeteta koje je od ove školske godine polazi u prvi razred, rezigniran sam činjenicom da svu ljepotu i radost prvih školskih dana moram kompenzirati, više ni sam ne znam kakvim objašnjenjima, prolaziti kroz pedagoške zavrzlame školavanja u kući sedam dana i odlaska u razred narednih sedam čuvajući ga od eventualnog oboljevanja, kako njega tako i mnogih, starijih članova, hroničnih bolesnika, njegove porodice. Dovoljno će biti da samo jedno dijete, koje posjeti i koristi mobilijar ovog luna parka dođe u učionicu i da se svi napori, ideje, mjere, aktivnosti, i s mukom, za sve nas realizirani planovi uspostavljanja obrazovnog procesa u izvanrednim okolnostima uruše širenjem zaraze. 

Obrtnik koji realizira djelatnost luna parka na ovom lokalitetu nije uspostavio fizičku, ograđenu barijeru ulaska u prostor koji se nalazi na otvorenom a koja je potrebna u cilju evidencije broja posjetilaca i obavezne dezinfekcije. Na pomenutom prostoru nisu jasno definisani redari koji kontrolišu poštivanje mjera distance niti jasno naznačene dezinfekcije sprava. U ovom slučaju, nećemo spominjati jasno naznačene deklaracije poreznog obveznika i obavijesti o fiskalnoj proceduri koje nisu jasno istaknute.

Stoga, ljubazno Vas molimo da reagujete u cilju očuvanja zdravlja naše djece. U drugim okolnostima onda možemo zahtijevati i normaliziranje nastavnog procesa i voditi se slobodnim modelom jer, ne slati djecu u školu a davati priliku njihovog okupljanja u luna parku predstavlja paradoks. Ujedno, računanje na individulanu odgovornost pokazalo se u proteklom periodu kao vrlo nepredvidljiv faktor", stoji u mailu..

Naša ekipa posjetila je ovaj Luna park, pa pogledajte kakvu atmosferu smo tamo zabilježili.


Kamerman i montažer: Kenan Ćemo
Novinar: Admir Oručević


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana