14.12.2020. 11:26
"Jusufu je bolje da se ne bavi politikom, da mu se ne obije o glavu. Pjanić je napravio grešku prelaskom u Barcelonu, ali ko bi Barci odolio"
Rukometaš Benjamin Burić, fudbaler Miralem Pjanić i košarkaš Jusuf Nurkić u najužoj su konkurenciji za nagradu za najboljeg sportistu Bosne i Hercegovine u 2020. godini.

Stručni žiri 20. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH, manifestacije u tradicionalnoj organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH na trećoj sjednici skratio je danas liste nominovanih u svim kategorijama. U najužoj konkurenciji za najbolju sportistkinju su biciklistkinja Lejla Tanović, košarkašica Marica Gajić i odbojkašica Ajla Paradžik.

Pitali smo kolege novinare ko prema njihovom mišljenju treba da ponese titulu naboljeg ili najbolje u ove dvije konkurencije?


"Ako bi gledali po statistikama, nemamo neke ekstra dobre rezultate. S druge strane, ako posmatramo popularnost, Miralem Pjanić i Jusuf Nurkić su ispred ostalih, jer svakodnevno promovišu svijetu našu zemlju. Prednost bih ove godine dao sportovima koji nisu toliko naglašeni u medijima, a to je u ovom slučaju rukomet, tako da je moj izbor Benjamin Burić", rekao je za Source dugogodišnji sportski novinar Sinan Sinanović.

"U ženskoj konkurenciji prednost dajem košarkašici Marici Gajić, zbog toga što ekipa u kojoj igra, na pravi način odražava multietničnost naše zemlje, a radi se i perspektivnoj mladoj generaciji koja zaslužuje sve pohvale", mišljenja je Sinanović.


"U izboru osim klubskog, treba treba gledati i na reprezentativni doprinos igrača. Jusuf Nurkić je naš najbolji košarkaš, ali zbog situacije između FIBA-e i NBA-a, ne možemo ga gledati u dresu reprezentacije BiH. Mislim da bi se trebao više baviti sportom, a ne politikom. Jusuf Nurkić je dobr momak, veliki humanitarac i ne trebaju mu takve stvari u karijeri. Iako ga pored svega i dalje generalno smatram našim najboljim sportistom. Dovoljno je da se Miralem Pjanić pojavi na terenu, pa da nam svima dokaže da je jedan od naših najboljih igrača svih vremena. Mislim da je pogriješio kada je napustio Juventus, ali ko bi odolio izazovu zvanom Barcelona. Pokažite mi igrača koji bi odbio Barcelonu?! Benjamin Burić je fantastičan čovjek i igrač. Njegov doprinos na terenu je nemjerljiv, jer je golmanska pozicija jedna od najvažnijih u rukometu. Na kraju, lično bih za najboljeg protekle godine izabrao Miralema Pjanića, na drugo mjesto stavio bih Burića, a treći bi bio Nurkić", izjavio je za naš portal sportski novinar televizije Hayat Jasmin Ligata.

"U ženskoj konkurenciji ispred ostalih je Marica Gajić, mislim da nema dostojnu protivnicu. Ona je kompletna ličnost i zaslužuje da bude izabrana za najbolju", rekao je Ligata.


"Burić je napravio velike stvari za klub i reprezentaciju BiH. Već dugi niz godina igra na visokom nivou. Ove sezone je zaslužio da bude sportista godine BiH. Što se tiče ostalih kandidata, mislim da bi Nurkić trebao biti više  posvećen košarci. Drugačije je imati politički stav u BiH od političkog  stava u SAD. Nurkić je najbolji na košarkaškom terenu, ostali tereni koji ne bi trebalo da ga zanimaju, mogli bi mu se samo obiti o glavu", govori za Soruce sportski novinar Al Jazeere, Emir Delić.

"Marica Gajić je naša najvažnija košarkašica.  U kontinuitetu igra dobro na svim poljima, tako da moj glas ide njoj, iako su i ostale kandidatkinje ostvarile zapažene rezultate", rekao ja Delić za naš portal.


Novinar: Admir Oručević




NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana