16.12.2020. 10:40
Analiza posjete Sergeja Lavrova: Došao da zakuha situaciju, potezima Komšića i Džaferovića neko komanduje, nisu oni poznati po hrabrim potezima!
Željko Komšić i Šefik Džaferović članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine su odbili prisustvovati sastanku sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejom Lavrovim, zbog kako su rekli, nepoštivanja državnih institucija BiH koje je iskazano dan prije na sastanku u Istočnom Sarajevu. Vijest su prenijeli i veliki svjetski mediji.

Vijest o bojkotu ruskog visokog diplomate prenijela je i američka novinska agencija Associated Press na koju su se bošnjački i hrvatski članovi Predsjedništa odlučili zbog nepoštivanja države. Istakli su kako je trebalo da Lavrov posjetu BiH započne u Sarajevu. Međutim, Lavrov se najprije sastao sa srpkim članom Predsjedništva Miloradom Dodikom, u Istočnom Sarajevu.

Džaferović i Komšić su kazali kako je njihovu odluku da bojkotiraju sastanak potakla činjenicom da su primjedbe ruskog diplomate od dan ranije u suprotnosti sa službenim stavovima BiH.
Svjetski medij US News je također izvijestio o bojkotu sastanka.

Citirajući Komšića, ovaj medij prenosi kako dan ranije na sastanku Lavrov-Dodik u Istočnom Sarajevu nije bila istaknuta bh. zastava, što je član Predsjedništva ocijenio kao nepoštivanje bh. institucija.

O Lavrovoj posjeti razgovarali smo sa političkom analitičarkom Ivanom Marić.


(Admir Oručević)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

SOURCE PRIČE
Source.ba-sva prava pridržana